KOBYLIAKOVÁ, T. Já a "Sokol" [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Sládeček, Svatopluk

Do volného prostoru mezi obytnou čtvrtí, sportovními halami a veřejnými budovami organizovanými modernistickým urbanismem přichází studentka se zcela odlišným principem. Budovy sportovní haly, ubytování a administrativy vytvářejí objemy, které se půdorysnými rozměry vymykají okolní zástavbě a jsou seřazeny podél rušné ulice Březnické. Řešení není křiklavě nápadné, přesto do homogenně moderního města přináší městské prostory jiného typu, než na jaké je zvyklé. Prostranství mezi nově navržený mi budovami působí příjemným měřítkem. Spolu s dopravním řešením jsou proporce nově utvářených městských prostor a jakési prostá obyčejnost navržených staveb, hlavním kladem této práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 80 Autorka s úkolem zápasila, nebála se začínat znovu a nakonec se jí podařilo vyjít ven ze slepých ulic bezradnosti. Je cenné, že se jí projekt podařilo prostě a neokázale prezentovat.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Janča, Karel

Předložená práce je na vysoké úrovni a demonstruje schopnost zpracovatele uplatnit se v profesní praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Dopravní řešení dělí území na 2 bloky. Na spodní část, která je naplněna obytně¬- administrativní funkcí, restaurací a relaxačním parčíkem a horní se sportovními a společenskými (vnějšími a vnitřními) aktivitami s gradovaným vnitřním „nádvořím“. Vhodně staví vůči hlučné ulici bariéru, nosným prvkem je relaxační park- veřejná zeleň v návaznosti na parkové plochy university.
Architektonické řešení B Architektonické zpracování je blízké tradiční modernistické architektuře Zlína. Výrazově je zcela správně umírněné bez zbytečných gest.
Provozní řešení B Studentka se úspěšně vypořádala s obsáhlým stavebním programem. Dispozice jsou logické a přehledné, čerpají s analýz typologie sokolských staveb a vhodně je přejímají. Sport, kultura, umění, to vše se společenským přesahem.
Technicko konstrukční řešení B Kombinace skeletových a stěnových nosných systému odpovídá objemu a typu stavebních objektů. Je bez zásadních chyb bránících případnému dalšímu zpracování.
Formální úroveň B Výsledná adjustace je na vysoké úrovni. Pro přehlednost bych doporučil blíže specifikovat (pojmenovat) vložené jednotlivosti pro rychlejší orientaci a rozlišení jednotlivých objektů.
Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 116188