VÍTKOVÁ, K. OSTROV V OBŘANECH - AREÁL BÝVALÉ ESSLEROVY TEXTILNÍ TOVÁRNY [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Havliš, Karel

Navržené řešení areálu původní textilky postupuje v reálných etapách transformace umožňující realizaci po jednotlivých částech nezávisle. Využití jednotlivých objektů areálu je spíše schematické, větší pozornost je věnována zapojení areálu do širšího okolí a prostorům mezi budovami, které mohou být veřejně přístupné. Oceňuji spolupráci se zahradním architektem na parkových úpravách i zpřístupnění nábřeží. Celková presentace výsledné práce působí sympaticky a graficky kultivovaně

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 90 Přes nerozhodný začátek projevila Kateřina pracovitý a svědomitý přístup v průběhu další části a zejména při dokončení práce.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Vlček Ličková, Nina

Celkově se zdá být práce zdařilým výsledkem usilovné práce. Studentka citlivě pracuje s historickými fragmenty a atmosférami. Práce je kompaktní a graficky velmi dobře zvládnutá.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Práce se zabývá konverzí areálu bývalé textilní továrny v Obřanech, která dnes chátrá. Studentka se zabývala analýzami a průzkumy, které vedly ke konceptu zpřístupnění areálu na ostrově veřejnosti. Stávající majitel některé budovy v areálu využívá, některé jsou v dezolátním stavu a nevyužité, na což studentka reaguje zdařile ve svém návrhu. Studentka se na části ostrova zabývá navrácením prostředí přírodního charakteru.
Architektonické řešení A Projekt se rámcově zabývá i funkčními jednotkami v ponechaných objektech, ne však dispozicemi, které by u uspořádání funkčních jednotek a jader mohly hrát také nemalou roli. Odvážné se zdá situování bytových jednotek do nejvyššího podlaží bývalé přádelny. Některé byty nemají okna ve fasádě - jejich prosvětlení je řešeno trochu kostrbatě atrii. Možná by zde mohly být prostorné loftové byty s výměrou i nad 150 m2, které by měly i prosvětlení přes fasádu. Návrh se věnuje nejen urbanismu a architektuře, je protkán i drobným detailem - light motivem industriální červené barvy. Nejen tento detail dělá z práce velmi ucelený a propracovaný projekt.
Provozní řešení B Studentka měla nelehký úkol - vypořádat se s přístupovými cestami na ostrov, který je dnes jedním uzavřeným areálem. Jediná přístupová cesta pro těžké vozy - ať už stavební, hasičské, nebo zásobovací, je po mostě z ulice Mlýnské nábřeží. Projekt definuje zpřístupnění ostrova pro pěší a cyklisty i jinými stezkami. Podoba navrženého přechodu přes řeku za pavlačovým domem je poměrně odvážná a při konzultaci s Povodím Moravy by nejspíše přechod dostal jinou formu. V konceptu provozu ostrova vidím jeden velký otazník z hlediska režimu veřejného prostoru v areálu. Není zde definováno, jestli se jedná o veřejné prostranství obce - tedy náměstí, nebo soukromého provozovatele areálu, od čehož by se režim odvíjel.
Technicko konstrukční řešení A Oceňuji práci s materiály a recyklací starých a funkčních prvků. Studentka citlivě pracuje s historickými fragmenty (např. Kaplanova turbína) a uváženě podporuje génia loci.
Formální úroveň A Grafická část je velmi dobře zvládnutá. Návrh splňuje všechny formální požadavky.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 116204