ŠMEIDLEROVÁ, A. TRANSFORMACE ÚZEMÍ MEZI HISTORICKÝM JÁDREM JIHLAVY A BUDOUCÍM DOPRAVNÍM TERMINÁLEM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Havliš, Karel

Návrh se soustředí na dostavbu bloku v těsné blízkosti historického centra Jihlavy. Zvolená funkční náplň uspokojivě naplňuje hmotové řešení zástavby. Provozně problematické ale může být uvažované sdílení vnitrobloku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování C 75 Práce je výsledkem dlouhodobého řešení lokality, které studentku provází už od minulého semestru. V samotném závěru ale zjevně nastaly problémy s časem, které se projevily především na formální a grafické stránce projektu
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Kafková, Tereza

Výchozí analýza území je sice méně důsledná, návrh doplnění bloku je však logický a nosný. Řešení celého bloku je správným východiskem, značný rozsah analytické práce a počet různých provozů se patrně projevil nepřesvědčivým zpracováním výrazu a detailů budov. Diplomová práce Adély Šmeidlerové představuje navzdory výtkám k výrazu stavby dobře navržené doplnění torza do složité situace na okraji historického centra Jihlavy a autorka tak prokazuje svou schopnost uvažovat ve složitém kontextu rostlého města.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Na analýzu historického vývoje zástavby autorka citlivě reaguje lomeným dotvarováním bloku s předpokladem dostavby špalíčku před DKO, předložené řešení je ale možné i jako samostatný projekt. Členění dostavby na tři hmoty různých účelů dobře usazuje dům na hranici městské památkové rezervace. Protilehlý dům pro seniory je přínosnou úvahou o dostupnosti centra města pro všechny obyvatele.
Architektonické řešení C Architektonický výraz budovy je současný a plně respektuje existující zástavbu doplňovaného bloku, přičemž na ni reaguje zejména rozehráním podlažnosti. Akcent zvýšeného nároží reflektuje význam situace iniciovaný již nárožní věžičkou protějšího domu a zejména dominantním vstupem DKO. Funkční dělení domu a hustota vstupů v lehce zapuštěném parteru zajišťují živost veřejného prostoru. Jistotu však návrh ztrácí u designu fasád. Ty sice odráží různé nároky vnitřních provozů, autorka však málo zohledňuje působení poněkud monotónní fasády na kolemjdoucího. Zatímco plné fasády bydlení a komerce využívají zešikmených ostění i zapuštění oken a s hravostí navazují na okolní historické domy, řešení prosklené fasády administrativy působí naopak nahodile a přitom jako celek poněkud uniformně. Nedotaženě působí rovněž vztah domu pro seniory k veřejnému prostoru. Zatímco zapuštěná nálevka vstupu dobře provazuje dům a ulici, velké plné plochy fasády s úzkými průřezy oken nejsou opodstatněny funkcí interiéru ani kontextuálním poměrem plnosti fasád, dům se tak zbytečně izoluje od svých sousedů.
Provozní řešení B Základní koncept provozního členění celého bloku je srozumitelný a nosný. Společné podzemní parkování sice komplikuje potenciální dělení výstavby, je však ohleduplné k veřejnému prostoru. Poloveřejný dvůr je standardní řešení a má parametry být dobrým zázemím pro obyvatele a uživatele domu. Nicméně je škoda, že návrh neobsahuje úvahu o prostupnosti bloku, z níž by mohly těžit komerční prostory i obyvatelé domu pro seniory využívající zahradu jako kontaktní místo. Bydlení má sympaticky velkorysé společné prostory a funkční dispozice bytů, žádný z nich však neumožňuje komfortní bydlení více než tříčlenné rodiny.
Technicko konstrukční řešení B Stěnový nosný systém je logicky navržen u bydlení a menších komerčních provozů, u administrativní budovy pak skeletový systém zajišťuje flexibilitu dispozice. Nesystematická návaznost kruhových sloupů a navržených příček je rušivým prvkem v interiéru administrativní budovy.
Formální úroveň C Zpracování diplomové práce je srozumitelné, chybí však vizualizace jednotlivých fasád v kontextu historického centra města. Pohledy jsou spíše schematické. Na žádném z výkresů není přesvědčivě vyřešen vztah k okolním domům.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 116210