OLEKŠÁK, A. Věžový dům – dominanta v Praze 13 – Nových Butovicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Palacký, Jiří

Diplomant navrhl výškovou budovu o 27 patrech, která je současně uzavřením podélné pohledové osy centrálního parku v Praze-Nových Butovicích . Z části je budova navržena pro komerční kanceláře a z části pro nadstandardní bydlení s výhledy do parku . V návrhu je patrný autorův záměr kontextuálního zapojení budovy hmotou do pravoúhlé urbanistické struktury a současným natočením parteru směrem k pěší promenádě . Západní fasáda budovy se natáčí směrem k parku a je vybavena horizontálními zelenými terasami, které vyzdvihují zelenou hmotu z úrovně parteru až do nejvyššího podlaží se zelenou střechou . Tento koncept hodnotím jako velmi vhodný a soudobý . Obsah i forma zpracování vykazují celkově vysokou úroveň kladenou na diplomovou práci a závěrečnou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 97 Diplomant si zvolil téma závěrečné práce, které pro něj bylo současně i výzvou k návrhu výškové budovy – dominanty v Praze-Nových Butovicích. Autor pracoval zodpovědně, samostatně a k řešení přistupoval profesionálně.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Stříteský, Pavel

Práce svou komplexností dle mého splňuje očekávání kladená na diplomovou práci. Shrnuje a prohlubuje znalosti studenta a současně řeší téma, které je opravdu aktuální. Aby mohla být práce hodnocena ještě výše, měla by být v detailu řešena promyšleněji. U tohoto typu budovy bych už ve fázi studie doporučoval konzultace se specialisty alespoň na požární řešení a statiku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Student si zvolil soutěžní zadání, které specifikovalo poměrně jasně požadavky na umístění, velikost a náplň budovy (komerce, kanceláře i bydlení). Přesto věnoval dost prostoru analýze lokality i typologie a přišel se zajímavým konceptem, kdy samotná věž prodlužuje zelenou linii parku a vyrovnává se s poměrně obtížným pozemkem. Vzhledem k tomu, že se jedná o návrh výškové budovy, mohla být větší pozornost věnována také širšímu kontextu městských dominant a výhledů. Samotné usazení objektu na pozemek je vyřešeno velmi dobře.
Architektonické řešení B Složitý pozemek, výška budovy i požadavek na mix různých funkcí uvnitř budovy kladou vysoké nároky zejména na dispoziční řešení věže. Velmi zodpovědně je řešena podzemní i přízemní část objektu, včetně bezprostředního okolí objektu. Naopak ve vyšších podlažích působí dispozice jádra (dvě schodiště, dvě baterie výtahů, neprosluněné byty s místnostmi zvláštních tvarů a velikostí) poněkud nepromyšleně. Pozitivem návrhu je jednoznačně vertikální zahrada přístupná z každého podlaží. Naopak jednotná celoprosklená fasáda krytá vertikálními lamelami přes celou výšku bude působit problémy zejména s prosluněním obytné části věže a bude limitovat panoramatické výhledy ze střešní restaurace. Stejně tak velké prosklené plochy bez pohyblivých stínících prvků bude energeticky náročné. Lamelová fasáda působí efektně. Tady bylo výtvarno jednoznačně povýšeno nad funkčnost.
Provozní řešení B Velmi dobře je řešena podzemní a přízemní část stavby, včetně navazujícího parteru. Dvojúrovňové vstupní prostory pro různé uživatele propojené s návazností na okolní terén zasluhují pochvalu. Příloš složité komunikační jádro objektu by se dalo snad řešit pomocí moderních elektronických přístupových systémů bez zdvojování výtahů a schodišť. Ubírá se tak velmi vzácná (a drahá) využitelná plocha na každém podlaží. Naopak možná chybí nějaká neveřejná zásobovací trasa pro restauraci?
Technicko konstrukční řešení C Základní konstrukční schéma s tuhým jádrem, masivními šikmými sloupy na obvodu propojené navzájem stropními deskami působí věrohodně. Fasádě by funkčně i energeticky prospěla jistá míra diversifikace a doplnění o aktivní stínící systém. Přestože v úvodu nacházíme poměrně podrobný text o důrazu na energetickou náročnost a udržitelnost, konkrétní energetické řešení a schéma objektu chybí.
Formální úroveň B Výtvarná stránka návrhu je na velmi dobré úrovni. Čistá a jednoduchá grafika analytické i návrhové části je dobře čitelná a přehledná. Nechybí odkazy na reference, stanovení cílů a krititické hodnocení jejich dosažení. Z tohoto hlediska není páci co vytknout. Snad jen absenci některých očekávatelných výstupů zmíněných výše.
Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 116229