KANTOR, T. Domov a rodina [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Táta křičel, máma plakala a pak už nebylo nic, jen cizí lidé, další cizí lidé, zase cizí lidé. Na něco se furt ptali se strojeným soucitem, bez něj pak dlouho psali na spoustu papírů. Pak jsem jiným musel říkat teto, a když křičeli jako táta, tak jsem plakal jako máma. To jediný mi zůstalo po mámě, po tátovi. Ještě se mi o nich zdává. Štěstí být s mámou a držet tátu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Kontinuální s velkým zápalem, osobním nasazením a tvůrčí aktivitou
Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Suchánek, Radek

Diplomantka si zvolila téma mající mnohé přesahy za hranice architektury a urbanismu dotýkající se nás všech, domova a rodiny. Její uvažování o tématu se nese v duchu střídmosti či civilnosti, kdy by právě ona „normálnost“ je klíčovým tématem. Je to obdivuhodně dospělý přístup v duchu - architektura je především služba.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Urbanistické řešení tématu je úzce spojeno s tématem sousedství. Tato idea je reprezentována také vztahy otevřenost vs. uzavřenost či sdílení vs. soukromí, mající svou interpretaci v podobě různých druhů veřejných či poloveřejných prostranství: zeleninové, bylinkové záhony a ovocný sad, vodní jezírko, venkovní pobytové terasy, pískoviště a zcela praktické dílny či kolárny. Všechna tato prostorová témata jsou součástí logického urbánního plánu mající prostorovou a měřítkovou vazbu k okolí. Urbanistické řešení je přesvědčivé svojí lapidárností, dalo by se říci svojí samozřejmostí, přinášející do lokality veskrze městská témata, jež jsou funkčně vyjádřena nejen bydlením, ale také objektem kreativního centra.
Architektonické řešení A Vlastní architektonické řešení je výrazem ideového konceptu pracujícího s nalezením „zcela běžného rodinného prostředí.“ Tuto primární ideu je možné označit za klíčový koncept vinoucí se projektem jako ideová nit. Téma normálnosti, běžnosti a civilnosti je vtisknuto také do architektonického řešení skrze klasické figury domů (domovů), jež jsou hluboce spojeny s kulturní představou domova – domov je dům se zahradou.
Provozní řešení B Dispoziční řešení je přehledné, srozumitelné a funkční. Dimenze prostorů a vazeb odpovídá zvolenému řešení, které je z mého pohledu bez zjevných kolizních bodů. Jedinou spornou otázkou je otázka tělesně hendikepovaných dětí či rodičů/pěstounů. Není zřejmé, jak by v navrženém řešení existovala rodina s takto specifickými požadavky. Usuzuji, že právě děti s nějakou vadou jsou jednou výraznou skupinou, na které je vlastní práce zaměřena.
Technicko konstrukční řešení A Stavební a konstrukční řešení je vhodně zvoleno vzhledem k navrženému architektonickému řešení a je z něj možné usuzovat, že se diplomantka zdatně orientuje v dané problematice.
Formální úroveň A Práce je po formální stránce profesionální, odpovídající požadavkům na diplomovou práci. Vlastní grafické zpracování, jakož i přehlednost a srozumitelnost práce dokládají, že diplomantka je schopna s přehledem zpracovávat a prezentovat komplexní témata.
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 116242