BAČIKOVÁ, L. Revitalizace zámku Veľké Leváre [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Hrabec, Josef

Koncept diplomové práce reaguje na aktuální požadavky a představy města o využití zámku a přilehlého areálu. Návrh restaurace v zámeckém parku je hmotově jednoduchý v duchu soudobého architektonického trendu. Podobně i materiálové řešení fasád, které sice respektuje soudobou oblibu dřeva jako fasádního materiálu, je však otázkou opodstatněnost jeho užití na rovinatém jižním Slovensku. Určité drobné nedostatky vykazuje i dispoziční řešení novostavby restaurace. Diplomová práce splňuje požadavky zadání a doporučuji ji k obhajobě. Otázka k obhajobě: V budově restaurace bude nutné udržovat určité mikroklima. Nenaruší výdechy, větrací komíny apod. předpokládaný čistý tvar stavby?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Úvodní část práce byla pro studentku náročná pro nedostatek podkladů a informací navzdory skutečnosti, že se jedná o kulturní památku. Sběr informací a doplňování výkresové dokumentace bylo časově náročné a projevilo se to částečně na propracovanosti diplomové práce. Lenka Bačiková prokázala schopnost samostatné práce i dobrou orientaci v problematice péče o památky.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Vojtová, Lea

Obnova památky a její nové využití je náročným úkolem, který studentka Bačiková Lenka, Bc. zvládla velmi dobře. V hodnocení uvedené připomínky nesnižují hodnotu předložené práce, která by mohla být dobrým podkladem pro reálné využití a obnovu zámku Veľké Leváre.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B 0 Návrh vychází ze stávajícího stavu a disponibilních ploch areálu. Funkční využití řešeného území je v souladu s ÚP, nevyužité obj. budou odstraněny u ponechaných je navržena většinou změna původního využití. Dopravní řešení není návrhem podstatně změněno, zpřehledněny jsou přístupy k objektům, doplněny parkovací plochy. U nového obj. Restaurace je na uvedenou kapacitu 150-200 strávníků, zásobování a pro zaměstnance navrženo pouhých 8 parkovacích míst. Bude to vyhovovat?
Architektonické řešení B 0 Objekt zámku - architektonické řešení respektuje současný (původní) stav, který nepředpokládá ani neumožňuje zásadní změny architektonického výrazu stavby. Presentace pohledů na zámek v měř. 1:300 i ve vizualizaci je poněkud schématická (týká se mansardových střech, podstřešních říms, nejsou zakreslena komínová tělesa a j.). Barevnost fasád vychází z dochovaného výrazu objektu. V jižním pohledu jsou barevně odlišeny štítové fasády bočních křídel a vstupní rizalit fasády. Není zřejmé, kde dochází ke změně barevnosti? Snad ne na nároží budovy? Prosím o objasnění a zdůvodnění, zda je v souladu s SHP. V půdorysu 1.NP postrádám úpravu nejbližšího okolí obj., zejména v SZ části (viz foto a severní pohled). Restaurace - novostavba v parku má výraz prosté halové stavby. Předpokládala bych atraktivnější architektonické řešení a možnost letního propojení s parkem.
Provozní řešení B 0 Návrh nového využití objektu zámku je polyfunkční, logicky je rozčleněn do jednotlivých funkčních celků. V půdorysech jednotlivých podlaží jsou celky barevně odlišeny, chybí však legenda barevného značení. Celkově lze provozní návrh hodnotit jako velmi zdařilý pro revitalizaci památky, atraktivní pro město, jeho obyvatele i pro cestovní ruch. Nemám podstatné připomínky. Novostavba restaurace v parku – prosím o objasnění kapacitních nesrovnalostí. V textu je uvedena kapacita 150-200 strávníků, v odbytovém prostoru je cca 100 míst, venkovní sezení vyznačeno není. Hygienické zázemí je poněkud naddimenzováno (6 WC pro ženy). Hygienická kabina pro imobilní je pouze jedna, v novostavbě by měly být dvě, odděleně pro muže a ženy.
Technicko konstrukční řešení B 0 Zásahy do konstrukčního řešení objektu zámku jsou patrné z výkresů stavebních změn. Jedná se o odstranění nevhodných dozdívek, nutné úpravy konstrukce a dozdívky z důvodů nového využití objektu. V 1.NP v místnostech 1.12 a 1.13 je vyznačena celoplošná úprava konstrukce. O jakou úpravu se jedná? (Nový strop, podlaha?) Objekt Restaurace – je nejasné značení konstrukcí ze železobetonu a prostého betonu ve výkresu. Dtto formulace v textu: „tenké priečky z prostého betonu vystužené betonárskou výstužou…“ Stavba je jednotně pokrytá falcovanou krytinou použitou na streche aj na zvislé kce. Předpokládám, že krytina je plechová.
Formální úroveň B 0 Formální zpracování práce je na dobré úrovni, doporučovala bych studentce opatrnost při volbě rastů, např. vyznačení zeminy v řezech a pohledech narušuje celkový výraz objektu a pozitivní vjem z výkresu.
Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 116256