KŘÍDOVÁ, N. Revitalizace zámku v Uherčicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Hrabec, Josef

Autorka navrhuje koncept využití rozsáhlého areálu zámku v Uherčicích. Jedná se o aktuální úkol - objekt je sice "renesanční perlou" jižní Moravy, ale zřetězení okolností a priorit způsobilo, že jeho obnova vázne a části areálu jsou v neutěšeném stavu - relativně nedávno došlo dokonce ke zřícení věže. Návrh využití vychází z prostorových možností zámku, respektuje blízkost velkých měst na Moravě i v Rakousku a počítá s potřebami turistického ruchu. Nabídku rozšiřuje o novostavbu skleníku s atraktivní expozicí leknínů a tropických rostlin a rekonstruovanou zámeckou oranžérii. Tak atraktivní stavby, jako je tropický skleník a oranžerie, by si zasloužily komplexnější prezentaci prostřednictvím vizualizací exteriéru a zejména interiéru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 90 Nikola Křídová pracovala svědomitě a samostatně, zvláštní ocenění zaslouží její předprojektová příprava - sbět podkladů a informací, doplňování výkresové dokumentace i její schopnost zorientovat se ve složitém prostředí kontaktů mezi účastníky obnovy zámku. Diplomová práce splňuje požadavky zadání a doporučuji ji k obhajobě. Otázka k obhajobě: Jaký bude provozní režim zámku v zimním období?
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Šindlar, Jiljí

Autorka ve své diplomové práci navrhuje vhodné a přiměřené využití rozsáhlého komplexu zámku v Uherčicích, přičemž vychází z podrobné analýzy stávající situace, v níž se zámek nachází. Přijatelným způsobem řeší také oživení historické zahrady a anglického parku a jejich atraktivitu umocňuje novostavbou skleníku a rekonstrukcí zámecké oranžerie. Práce prokazuje schopnost autorky zvládnout v daném rozsahu a čase i takto rozsáhlé zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Ze zadání diplomové práce je zřejmé, že otázka urbanismu zde není primární. Lze ocenit snahu autorky řešit problém využití zámku Uherčice v širších vazbách regionu (problematika turistického ruchu domácího i zahraničního) i v měřítku vlastního objektu – obnova francouzské zahrady a anglického parku včetně alejí propojujících zámek s okolní krajinou.
Architektonické řešení B Autorka navrhuje novostavbu skleníku Viktoria a rekonstrukci (v zásadě ale také novostavbu) zastřešení oranžerie Convallaria. V souladu s doporučením Benátské charty jsou obě novostavby odrazem současných trendů v architektuře – jednoduché, primární tvary, sofistikované systémy k udržení mikroklimatu, pokročilé technologie a materiály. Obě stavby lze do památkového prostředí velmi dobře akceptovat. Tím spíše, že mohou výrazně přispět k atraktivitě zámku z pohledu návštěvníků. V blízkosti nového skleníku se nachází stávající barokní kašna, která se jeví jako poněkud „zapomenutá, bez přístupové komunikace.
Provozní řešení A Využití tak velkého objektu, jako je zámek v Uherčicích, je vždy velký problém navíc, protože studenti architektury nejsou na takovou úlohu školeni, chybí jim konkrétní informace a časový prostor. Návrh vychází z dosavadního způsobu využití, implikuje možnosti turistického ruchu v příhraničí a také nabízí nové funkce. Autorka přitom v rozumné míře respektuje prostorové uspořádání zámku i historickou hodnotu jednotlivých částí. Dispoziční řešení jednotlivých provozů je vcelku logické, bezkolizní, autorka pamatovala i na problém handicapovaných návštěvníků.
Technicko konstrukční řešení B Je přiměřené předpokládané funkci, dalo by se realizovat a má i jistou eleganci. Jeho estetické kvality by se zajisté více projevily ve vizualizaci interiéru některé z novostaveb. Věrohodnosti návrhu by také prospělo podrobnější měřítko vybrané části nosné konstrukce. V tomto podání je výsledek poněkud schematický.
Formální úroveň B Diplomová práce splňuje v odpovídajícím rozsahu požadavky zadání. Grafická stránka diplomové práce je na dobré úrovni. Prezentaci architektonického záměru by prospěla ještě nějaká další vizualizace, např. interiéru skleníku Viktoria.
Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 116259