BÍLKOVÁ, E. TROPICKÝ PAVILON PRO BRNĚNSKOU ZOO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Boháč, Ivo

Architektonický koncept nepostrádá určitou ambicióznost úměrnou danému tématu. Hodnotu navrhovaného řešení a možnost jeho vnímání poněkud snižuje úsporný způsob zákresu do výkresové dokumentace. Architektonická studie v úrovni diplomového projektu by si v některých okamžicích zasloužila více detailů a podrobností. Ve výsledku autorka nabízí jedno z možných řešení nové zástavby zvoleného území. Práce je vybavena na úrovni odpovídající významu diplomového projektu. Při jejím zpracování prokázala studentka schopnosti nezbytné pro odbornou činnost koncepčního pracovníka, schopnosti orientovat se v řešené problematice a fázovat jednotlivé kroky vedoucí k řešení úkolu. Závěrem konstatuji, že práce splňuje základní požadavky kladené na diplomový projekt.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 85 Výrazným rysem přístupu autorky ke zpracování zadaného úkolu byl vysoký stupeň samostatnosti a od počátku rozvíjené jasné vlastní představy o koncepci řešení. Přístup studentky je proto možné definovat jako samostatný, filozoficky přemýšlivý, invenční.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Plášil, Jiří

Projekt je svým základním konceptem zajímavou ukázkou řešení novotvaru v prostředí silně determinovaném zvyklostmi a tradicí budování zoo expozic. Respektuje danosti lokálního stavebně-architektonického vývoje areálu brněnské zoo, na který chce tvůrčím způsobem navázat. V celku práce splňuje požadavky na zpracování diplomového projektu jako závěrečné kvalifikační práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Je dáno potřebami potenciálního investora – zoo Brno, a vychází z celkového urbanistického konceptu území. Nicméně situační výkresy by mohly být poněkud výpravnější, rovněž chybí některé formální prvky, které usnadňují čtení ve výkresech, jako severka, měřítko a podobně.
Architektonické řešení B Formální a výrazový koncept je logicky svázán s volbou konstrukce pavilonu. Druhým správně vnímaným limitujícím principem je soudobý trend budování pavilonů s komplexní expozicí jako pomyslné výseče daného ekosystému – v tomto případě Karibiku.
Provozní řešení B Dispozičně provozní řešení je promyšlené a jasně odráží soudobé principy v navrhování zoologických expozic. Je nicméně vhodné věnovat pozornost pečlivějšímu zakreslování tak důležitých prvků, jako jsou například hlavní komunikace prohlídkových tras – rampy, schodiště a jejich mezipodesty a podobně.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční a materiálové řešení je v základních principech vhodné pro objekt tohoto typu. Oceňuji, že si autorka prostudovala zásady konstrukčního řešení podobných pavilonů ve světě zoologických zahrad, což jí posloužilo jako koncepční východisko pro její návrh.
Formální úroveň C V zásadě předložená práce obsahuje všechny potřebné části, včetně úvodních analýz a znázornění koncepčního postupu při hledání formy. Je ovšem možné mít několik připomínek ke zvolené grafické a adjustační formě. Na některých grafických přílohách je zvolena ne nejvhodnější kombinace digitální grafiky a náčrtků „od ruky“, což snižuje jejich grafickou hodnotu. Některé výkresy jsou zase poněkud skromné a chybí důležité popisující prvky, legendy a podobně.
Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 116262