KOLIBAČOVÁ, A. TROPICKÝ PAVILON PRO BRNĚNSKOU ZOO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Boháč, Ivo

Návrh zcela vědomě vychází z daností současného stavu a z podmínek zadání. Rozvíjí možnosti budoucího konceptu území, počítá také s novými prvky architektonicko urbanistického skeletu území. Hmotové řešení návrhu hlavního objektu vykazuje určitou míru odvahy autorky experimentovat a zkoušet nové, odvahy konfrontovat dané prostředí s prvky vlastního tvůrčího vyjádření. Studentka v základním konceptu zohledňuje představy a požadavky strategie rozvoje areálu brněnské zoo. Architektonický koncept objektu tropického pavilonu může vyvolávat diskuse o vztahu mezi původním historickým objektem a míře jeho přepisu do soudobých forem. Závěrem konstatuji, že práce splňuje základní požadavky kladené na diplomový projekt. Výsledkem je zajímavý návrh řešení s osobitým architektonickým projevem, prokazující schopnost autorky úspěšně postoupit do architektonické praxe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 90 V průběhu práce prokazovala studentka vysokou míru odpovědnosti a uvědomění si vlastní pozice v procesu architektonické tvorby. Uplatnil se rovněž její vyvinutý smysl pro posuzování problematiky v širších souvislostech, schopnost účinně využít analytickou fázi pro vlastní tvůrčí práci. Přístup studentky proto hodnotím jako samostatný, uvědomělý, profesionální.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Plášil, Jiří

Studentka se ujala řešeného tématu osobitým a svérázným způsobem. Jasně čitelná je odvaha vstoupit do řešeného území s návrhem navazujícím na místní architektonickou tradici, ale zároveň odrážejícím principy soudobého architektonického výrazu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Vychází z reality dotčeného území, poloha nového pavilonu byla prakticky definována investorem. Oceňuji ovšem, že autorka do svého návrhu zahrnula také plochy předpolí pavilonu, lemující přístupovou cestu po hřebeni ostrohu Mniší hory.
Architektonické řešení B Na první pohled se jedná o formu překvapivou v dnešním světě tropických pavilonů. Je ale třeba tuto otázku vnímat v kontextu současné situace, kdy se v prostoru nachází zastaralý a dožívající objekt, nazývaný „Ačko“. Tuto skutečnost můžeme jednoznačně vnímat jako základní inspiraci.
Provozní řešení A Provozně dispoziční řešení je promyšlené a plně funkční. Návrh logicky začleňuje do konceptu všechny provozní úseky potřebné u stavby tohoto druhu. Je škoda, že vybavení interiéru objektu hlavního vstupu a restaurace není ve výsledném tisku prakticky čitelné.
Technicko konstrukční řešení B Autorka nepochybně v kontextu se zvolenou formou nabízí poměrně náročný konstrukční koncept, který připraví řadu komplikací například při osazení potřebných technologií zajišťujících tropické mikroklima. Na druhou stranu se ale jedná o koncept možný a reálný.
Formální úroveň A Předložený projekt obsahuje všechny části požadované u závěrečné kvalifikační práce. Jednotlivé grafické přílohy jsou přehledné, srozumitelné, jasně dokumentující záměry autorky. Tomu odpovídajícím způsobem je také zvolena forma grafického ztvárnění.
Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 116267