FORMÁNEK, J. REVITALIZACE BÝVALÉ TOVÁRNY ČKD V PRAZE , VYSOČANECH [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemánková, Helena

V předcházejícím semestru diplomant založil revitalizaci bývalého průmyslového území, části bývalé továrny Kolben –Daněk v Praze Vysočany , vytvořením tří městských polyfunkčních bloků podél ulice Kolbenova. Všechny bloky jsou obsloužené z ulice Kolbenovy i od severu z komunikace mezi řešeným územím a realizovanou zástavbou AFI City. V diplomové práci se student zaměřil na propracování jednoho z polyfunkčních bloků.Bohužel východní městský blok není vypracován. Urbanistické řešení zvoleného bloku respektuje v současnosti projednávaný Metropolitní plán a z něho vyplývající limity i požadavek vytvořit z Kolbenovy ulice pražský bulvár. Nové funkce byly autorem voleny tak, aby území zůstalo živé po celý den. Hlavní funkcí je bydlení s vysokým standardem. Je situované v horních nadzemních podlažích navrhovaných objektů tak, aby byty byly chráněny proti hluku. Jsou obohaceny o balkony a velké terasy. Návrhy bytů jsou velmi dobře promyšlené, ozeleněný vnitroblok je navržen jako veřejný prostor pro relaxaci i zábavu, což dokumentuje vizualizace. Pro residenty slouží podzemní dobře dimenzované parkoviště. Z ulice Kolbenovy byl vytvořen bulvár. V parteru administrativních budov , které tvoří mezičlánek mezi bulvárem a bytovými domy je navržena pestrá škála vybavenosti - komerce, služeb , stravovacích zařízení a další vybavenosti - dobře provozně zvládnutých. V půdorysech je graficky zpracována nabídka funkcí . Jejich prezentaci by přispěly í nezbytné legendy , kapacity , které v práci, chybí. Architektonické řešení je zdařilé, narůstání, hmot, fasády rytmizované balkony , odlehčené průchody. Otázkou zůstává proč do krytých průchodů mezi domy neústí otevírání chodeb (ve směru úniku z budovy) . Požární hledisko není splněno i u výstupů ze schodišť na úrovni terénu . Grafické vypracování diplomové práce je velmi dobré úrovně. Diplomová práce vykazuje připravenost studenta pro řešení náročných investičních úkolů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Systematický nejen v diplomové práci, ale i v předcházejícím semestru
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Zemánek, Václav

Mimořádná výtvarná hodnota návrhu v diplomové práci kontrastuje silně s formálními nedostatky, jimiž nedokázal diplomant čelit a oslabil celkovým dojem nejen z vykonané práce, ale zpochybnil tím svou očekávanou autorskou zodpovědnost a autoritu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Řešený pozemek je členěn návrhem do tří souborů staveb na principu částečně otevřených bloků určených jak ke komfortnímu bydlení, tak jako nabídka pro administrativu a společenské funkce, vhodně doprovázející nové bydlení. Návrh byl zpracován v předchozím semestru a vykazuje městem i investory požadované prvky efektivní transformace na původním průmyslovém území, které je předmětem přestavby v sousedství nového administrativního centra AFI City a místa koncentrace zastávek MHD (metro, tram) Koncepčními prvky v návrhu je tvorba systému propojených veřejných prostor a zdařilého parteru, jak podél severní strany budoucího bulváru Kolbenova, tak ve vzniklém vnitrobloku a princip pěší prostupnosti územím v režimu segregované dopravní obsluhy s parkováním vozidel v podzemí.
Architektonické řešení A Jako reprezentant možného opakovaného řešení byl vybraný blok řešený v podrobnosti studie. Tvoří ho soubor staveb bytového domu na půdorysu U v terasovitě uspořádaném objemu od 4. do 13. podlaží, orientovaný do vnitrobloku v členění řadových a rohových sekcí bytů různých kategorií na společných vertikálních komunikacích, spojujících byty s parterem a suterénními parkovišti. Rozlehlé terasy a střechy jsou k dispozici nadstandardním velikostním bytovým kategoriím, i kompenzací za deficit ploch městské zeleně na pozemku,, není však na rozdíl od vnitrobloku zřejmý možný rozsah užívání, vybavení, zeleně a pochůzko provozu teras s horizontální vazbou na konkrétní byty, či samostatný přístup z chybějící vertikální komunikace. V dispozičním řešení se vhodně projevuje logické uspořádání obytných místností do exteriéru, Bytový dům a vnitroblok jsou ze strany bulváru Kolbenova uzavřeny objektem administrativy o 6 ti podlažích, orientovaným v parteru do ul. Kolbenovy, méně již do vnitrobloku a průchodů, k jejichž oživení chybí konkrétnější nabídka logicky nárokových aktivit (jesle, MŠ, stacionář seniorů a pod,) s výjimkou uváděného stravování. Architektonickou kvalitou návrh exceluje, snad s výjimkou absence větší palety použitých materiálů a barev na fasádách.
Provozní řešení A Je ve stručnosti popisováno v průvodní zprávě, svědčí o širší informovanosti diplomanta, povědomí o rozsahu a komplexnosti projektu, technologické, technické a materiálové stránce problematiky projektování. Návrh vnitřních vazeb v objektech je dokumentován vertikálními komunikacemi, včetně propracovaného návrhu organizace dopravy v klidu (parkování) i s ohledem na smíšenou dopravní obslužnost a preferenci pohybu pěších. Diplomová práce postrádá s výjimkou výpočtu parkovišť základní informaci o bilancích ploch podle zastoupených funkcí a jednotek a chybí jejich odkaz na odpovídající ekonomickou náročnost či srovnatelnou efektivnost navrhovaného řešení v sentencích připravovaného Metropolitního plánu pro území Prahy..
Technicko konstrukční řešení B Je stručně popsáno v průvodní zprávě bez podrobností a žádoucích detailů či schémat
Formální úroveň A Ve výtvarném zpracování a prezentaci vizualizací v portfoliu ve vysoké kvalitě je diplomová práce dokonale přesvědčivá o talentu a profesních schopnostech autora, plnohodnotnému návrhu neodpovídá nízký rozsah uváděných parametrů a bilancí, nedopracovanost příloh,chybějící popisy, neúplné legendy, nedostatky, které výrazně snižují sdělitelnost obsahu vůči DOSS a pochopitelně i převoditelnost díla na navazující profese
Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 116269