VÁVROVÁ, A. Příprava modifikovaných trikalciumaluminátových fází a studium jejich hydratačních procesů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Másilko, Jiří

Studentka Bc. Alžběta Vávrová vypracovala diplomovou práci na téma „Příprava modifikovaných trikalciumaluminátových fází a studium jejich hydratačních procesů“. Hlavním cílem bylo syntetizovat různé strukturní typy C3A dopované sodnými ionty a porovnat jejich průběh hydratace v různém prostředí, s důrazem na přídavek sádrovce. Oba dva tyto body byly naplněny, i když studentka musela z počátku překonat podstatné problémy spojené se samotnou syntézou. Při zpracování literární rešerše i experimentálních prací v laboratoři si studentka počínala velice samostatně a jistě. Studentka v průběhu práce přiměřeně využívala konzultace se svým vedoucím. Práce přinesla poměrně zajímavé výsledky, které jsou přehledně zpracovány a výstižně podkládají uvedené závěry. Nicméně ne všechna tvrzení lze porovnat s výsledky uvedenými v literatuře a tato práce by si jistě zasloužila hlubší výzkum. To by ale zdaleka přesáhlo náplň a rozsah této práce. Diplomová práce svým rozsahem, kvalitou a úrovní zpracování prokazuje schopnost studentky samostatně a tvůrčím způsobem řešit odbornou problematiku. Tuto práci celkově hodnotím známkou „A“, tedy výborně a doporučuji ji k obhajobě před státní komisí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Koplík, Jan

Diplomová práce Bc. Alžběty Vávrové se zabývá přípravou modifikovaných trikalciumaluminátových fází a studiem jejich hydratačních procesů. Je zaměřena především na modifikaci trikalcium aluminátu pomocí sodných iontů. Následně sleduje hydrataci takto modifikovaných fází za přítomnosti CaSO4.2H2O, Ca(OH)2. Tímto může pomoci osvětlit procesy, které se odehrávají při hydrataci portlandského cementu, pokud dojde ke kontaminaci sodnými ionty. Po formální stránce práce splňuje všechny požadavky kladené na tento typ závěrečných prací. Práce je logicky členěná na jednotlivé části a všechny vytyčené cíle byly splněny. V práci se téměř nevyskytují pravopisné či typografické chyby. Teoretická část přehledně shrnuje danou problematiku a je vypracována především na základě zahraniční vědecké literatury. Autorce bych jen vytkl občasné zbytečné opakování informací. V experimentální části je uveden ucelený postup prací. Zde bych jen zvážil uvedení použitých chemikálií do tabulky pro větší přehlednost. V praktické části jsou výsledky přehledně prezentovány do grafů a tabulek a následně relevantně okomentovány. Oceňuji konfrontaci jednotlivých zjištění s výsledky v literatuře. V práci se vyskytlo pouze minimum faktických chyb. Nesouhlasil bych např. s tvrzením, že pokud jsou směrnice uvolněného tepla stejné, tak to znamená, že reakce byla ukončena viz strana 35. Práce splnila všechny požadavky na diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování C
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 113307