KÖBÖLOVÁ, K. Využití spektroskopických metod při studiu stresové odolnosti bakterií na úrovni jednotlivých buněk [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedláček, Petr

Bc. Klaudia Köbölová se ve své diplomové práci ujala úkolu otestovat využitelnost fluorescenčních technik při studiu stresové odolnosti bakterií na úrovni jednotlivých buněk. Původní motivací této práce bylo rozšířit baterii spektroskopických metod v současnosti využívaných při systematickém studiu stresové odpovědi PHA produkujících buněk o další fluorescenční techniky a optimalizovat tyto techniky za účelem požadovaného využití. Jako vedoucí práce musím upřímně přiznat, že při návrhu experimentální náplně práce jsem neměl tušení, jak komplikované odborné tématice a kolika metodologickým těžkostem tím diplomantku vystavuji, a to tím více, čím tvrdohlavěji jsem trval na využití akridinové oranže při fluorescenčním značení buněk. Mohu ovšem rád konstatovat, že studentka se tohoto náročného úkolu zhostila na výbornou. K řešení všech obtíží přistupovala velmi odhodlaně, pracovitě a trpělivě. Při překonávání experimentálních problémů byla studentka odkázána na čerpání informací z odborné literatury spíše než ze zkušeností vedoucího s danou metodikou. I této komplikaci však studentka dokázala čelit, díky čemuž se po odborné stránce velice dobře a podrobně zorientovala v dané problematice. Její práce je dobrým stavebním kamenem pro úspěšné využití fluorescenčních zobrazovacích technik v řešené problematice. Bc. Klaudie Köbölová prokázala, že je schopná samostatné vědecké činnosti, při řešení své diplomové práce získala obrovské množství experimentálních zkušeností i odborných znalostí. Proto její práci považuji za vynikající a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Venerová, Tereza

V předložené práci s názvem Využití spektroskopických metod při studiu stresové odolnosti bakterií na úrovni jednotlivých buněk, kterou vypracovala Bc. Klaudia Köbölová, mi studentka, až na jedinou výtku, nedala mnoho příležitostí ke kritice. Práce je logicky a jasně členěná a její rozsah je více než dostačující pro tento druh VŠKP. Celou práci charakterizuje výborný styl studentky, který dovoluje dobrou pochopitelnost popisovaných a diskutovaných jevů. Zvláště v experimentální části vyzdvihuji výborné popisy a diskuze výsledků. Z experimentální části si také nedovolím nezmínit kapitolu o obrazové analýze, kterou osobně považuji za velmi přínosnou a vhodnou jako didaktický materiál. Rešeršní část práce obsahuje celkem 28 odkazů na literaturu, z nichž 20 je z posledních deseti let a 9 z posledních pěti let. Rešerše je díky tomu opravdu aktuální. Na konec si nechávám svou jedinou výtku a to je logický nesoulad v závěru práce. Jde o konkrétně o druhý odstavec závěru. Zde studentka konstatuje použitelnost AO v LIVE/DEAD testech a hned v následujícím textu toto tvrzení v podstatě popírá popisem konkrétních výsledků experimentu. Úplným závěrem chci říci, že předložená práce se velmi líbila, moje výtka nijak nesnižuje velké množství provedené práce, její kvalitu a zajímavé výstupy. Na tomto místě si však neodpustím připomenout, že splnění zadání neznamená vždy, že navrhované experimenty prokážou přesně to, co bylo na začátku práce předpokládáno. Studentku jednoznačně doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovým stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 113447