MALČÍKOVÁ, H. Enkapsulace aktivních látek a jejich aplikace v potravinářském průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Ve své diplomové práci se Bc. Hana Malčíková zabývala enkapsulací aktivních látek a jejich aplikací v potravinářském průmyslu. Cílem práce byl vývoj a charakterizace doplňků stravy s obsahem řas a vybraných aktivních látek pro dětskou výživu. Všechny stanovené cíle zadání studentka splnila. Při psaní teoretické části studentka prokázala schopnost práce s odbornou literaturou. Během řešení experimentální části práce zvládla řadu různých technik, čímž projevila velmi dobré laboratorní dovednosti. Měla také velký zájem o zkoumanou problematiku. Postup práce i výsledky průběžně konzultovala. Dosažené výsledky pak přehledně zpracovala i komentovala. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Němcová, Andrea

Diplomová práce Bc. Hany Malčíkové pojednává o enkapsulaci aktivních látek a jejich aplikaci v potravinářském průmyslu. Práce byla zpracována celkové na 102 stranách i s přílohami. Je klasicky členěná do 9 kapitol. Problematika dané tématiky byla zpracována v přehledné teoretické části s využitím řady odborné, převážně zahraniční literatury. V experimentální části práce se studentka zabývala nejdřív testováním různých extraktů z řas a vybraných typů potravin za účelem jejich využití do nově navrženého produktu. Byla využita řada analytických metod od základních spektrofotometrických až po analytické s obsluhou mnoha přístrojů (enkapsulátor, kapalinová a plynová chromatografie a jiné). Následně byl navržen finální doplněk stravy a testován z hlediska stability a také organoleptických vlastností senzorickou analýzou. Z výsledků vyplývá velmi pozoruhodné využití nepříliš známých typů řas ve výživě člověka. Zajímal by mě i obsah minerálních prvků v těchto řasách. Závěrem mohu říci, že vytýčené cíle předložené diplomové práce byly splněny, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm výborný (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 113486