ZINKOVSKA, N. Vývoj kosmetického krému vyhovující standardům certifikace CPK [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Smilek, Jiří

Předložená diplomová práce Bc. Natalie Zinkovske pojednává o vývoji a následné charakterizaci BB krému splňujícího certifikaci Certifikované Přírodní Kosmetiky (CPK). Dle mého názoru byly veškeré požadavky zadání splněny. S prací a především přístupem diplomantky k řešení její závěrečné práce jsem nad míru spokojen. Oceňuji především vysokou míru samostatnosti, schopnost logicky si rozvrhnout čas při řešení experimentální části. Zároveň diplomantka prokázala, že je schopna pracovat s odbornou literaturou a poznatky z vědeckých publikací přenést do experimentální části. Chtěl bych také vyzdvihnout velké množství experimentální činnosti, které se skrývá v předložené diplomové práci, vzhledem k tomu, že se jednalo o vývoj nového kosmetického produktu. Na druhou stranu je potřeba říci, že diplomová práce, především její diskuzní a výsledková část obsahuje velké množství překlepů a formálních nedostatků především z hlediska pravopisu. Toto bohužel snižuje kvalitu jinak velmi dobré diplomové práce a potenciálnímu čtenáři znesnadňuje četbu a orientaci v textu. Závěrem hodnocení je ovšem nutné zmínit, že především přístup diplomantky k řešení její závěrečné práce, píle a nadšení pro danou problematiku, převyšuje výše zmíněné nedostatky. Závěrečnou práci Bc. Natalie Zinkovske hodnotím stupněm A - výborně a vřele ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hurčíková, Andrea

Natálie Zinkovská v rámci diplomové práce měla navrhnout recepturu přírodního krému vyhovujícímu standardům certifikace CPK . Studentka se zaměřila na přípravu přírodních BB krému tří odstínů a jejich vlastnosti porovnávala s komerčními výrobky. V teoretické části se studentka seznámila se standardy certifikace CPK a vybrala vhodné suroviny na přípravu BB krémů. V experimentální části připravila studentka několik krémů podle různých receptur, kdy měnila poměr vody a aloe vera gelu, dále přidávala různé množství pigmentů a emulgátorů. U vzorků byla změřená stabilita, tokové vlastnosti vzorků a pH. Práce obsahuje velké množství gramatických chyb, téměř na každé stránce je mnoho překlepů, ve větách je špatné použití pádů, špatné užití jednotného či množného čísla, opakování stejných slov za sebou. V případné další práci bych studentce doporučila korektutu českého jazyka. Propojila bych více teoretickou část s praktickou částí. V teorii studentka píše několik stránek o UV faktoru a v praktické části se na tuto část už nezaměřuje. Studentka naplnila všechny předepsané zadání diplomové práce a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování D
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 115215