KOČNAR, M. Příprava a stabilita piva s přídavkem probiotických bakterií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená práce řeší aktuální problematiku obohacení nápojů zdraví prospěšnými bakteriemi mléčného kvašení. Ve spolupráci s průmyslovým subjektem bylo hlavním cílem práce studium viability probiotik v různých druzích piva a návrh úpravy technologie výroby piva za účelem obsahového i senzorického obohacení piva vybranými probiotickými kulturami. V rámci práce bylo třeba zvládnout řadu kultivačních a instrumentálních technik včetně technologického postupu výroby modelových druhů piva a realizace senzorické analýzy. Diplomant zvládl organizačně, metodicky i časově náročnou komplexní práci výborně a získal řadu poznatků, které mají přímou vazbu na využití v praxi. K práci přistupoval diplomant zodpovědně a zcela samostatně a projevoval nejen velký zájem o řešenou problematiku, ale i tolik potřebnou flexibilitu a tvůrčí i praktický přístup. Výsledky zpracoval do jazykově, formálně i obsahově nadstandardní práce, s minimem chyb a kvalitní rešerší i diskusí. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mikulíková, Renata

Předložená diplomová práce je zaměřená na vysoce aktuální problematiku obohacování potravin probiotiky. Konkrétně se jedná o přípravu piva obohaceného probiotickými bakteriemi a následné sledování biologické stability připraveného piva. Diplomová práce v rozsahu 112 stran včetně příloh je napsána přehledně s pečlivou úpravou a velmi dobrou češtinou. Členění práce je klasické na úvod, teoretickou část, experimentální část, výsledky a diskuze a závěr. Teoretická část podrobně shrnuje nejvýznamnější současné poznatky o studované problematice a je doplněna řadou aktuálních literárních údajů, názorných obrázků a tabulek. Experimentální část obsahuje podrobné postupy optimalizace metod pro stanovení počtu a viability probiotických bakterií, přípravu piva obohaceného probiotiky a jeho senzorickou analýzu. Výsledky jsou zpracovány přehledně v tabulkách a grafech a podrobně popsány a komentovány v kapitole Výsledky a diskuse. Přílohy vhodně dokumentují experimentální část. Jednotlivé experimenty na sebe logicky navazují, získané výsledky jsou vhodně interpretovány i diskutovány. Závěry diplomové práce jsou formulovány velmi jasně a přehledně a odpovídají experimentálním poznatkům. Práce obsahuje celkem 62 citací, část představuje původní práce v zahraničních časopisech a využívány jsou rovněž internetové zdroje. Formální stránka práce je na vynikající úrovni, grafické zpracování je provedeno vkusně a přehledně. Rovněž stylistická úroveň je velmi dobrá.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 115834