CHRÁSTOVÁ, N. Valorizace odpadního živočišného tuku pomocí karotenogenních kvasinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená práce byla zaměřena na studium možností valorizace odpadního živočišného tuku pomocí karotenogenních kvasinek a konverze na biomasu obohacenou o látky s vyšší přidanou hodnotu, jako jsou karotenoidy, lipidy, ergosterol a ubichinon. V práci byly použity čtyři kmeny kvasinek kultivované při různých C/N poměrech a na médiích s různým zdrojem uhlíku včetně surového tuku, emulgovaného tuku a enzymově hydrolyzovaného tuku, Práce je součástí problematiky řešené v rámci mezinárodního projektu „LipoFungi“ financovaného „National Research Council, Norway“. Výjimečně rozsáhlá a experimentálně i časově náročná práce vyžadovala značné organizační schopnosti a laboratorní dovednosti. Studentka přistupovala k řešení problematiky aktivně, s velkým zájmem a tvůrčím přístupem. Práce vyžadovala zvládnutí řady experimentálních technik od kultivace kvasinek za různých podmínek a na neobvyklých médiích přes stanovení růstových parametrů až po enzymové a instrumentální techniky potřebné ke stanovení produkovaných metabolitů. Výstupem je komplexní a rozsahem i objemem výsledků vysoce nadstandardní diplomová práce, jejíž výsledky jsou originální, byly již prezentovány na mezinárodní konferenci. a budou součástí dalších publikačních výstupů. Zavedené postupy jsou cenným základem pro navazující studie. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Němcová, Andrea

Cílem předložené diplomové práce Bc. Nikoly Chrástové byla valorizace odpadního živočišného tuku pomocí karotenogenních kvasinek. Práce byla řešena v rámci mezinárodního projektu „LipoFungi“. Práce je logicky členěna na 8 kapitol a přílohy, celkové je sepsána na 103 stranách. Teoretická část práce pojednává o kvasinkách, kvasinkových metabolitech, lipolytických enzymech a využitých analytických metodách. Autorka čerpala z řady publikací domácích i zahraničních autorů. Uvítala bych však také pojednání o dané problematice, konkrétně jaké lipidické odpadní substráty byly využity a jaké výtěžky sledovaných metabolitů u karotenogenních kvasinek byly dosaženy i jinými autory. Z prezentace výsledků v experimentální části práce vyplývá, že studentka Chrástová zvládla nadstandartní množství experimentů, kde využívala řadu časově náročných kultivačních metod a řadu analytických metod, jako testování aktivity lipolytických enzymů spektrofotometickými metodami, TLC, analýzu sledovaných metabolitů kapalinovou a plynovou chromatografií. Kultivace kvasinek byly doplněny i o růstové charakteristiky. Závěrem práce byla provedena i velkoobjemová kultivace v 2l fermentoru, kde studentka porovnávala výtěžnost biomasy, metabolitů a vlastnosti kultivačních procesů po přechodu ze screeningových menších objemů do většího objemu. K práci mám několik poznámek: - Ve výsledcích lipázových aktivit chybí alespoň základní statistické vyhodnocení pomocí směrodatných odchylek. Kolikrát bylo měření lipázových aktivit opakováno? - V práci mi chybí základní charakteristika, konkrétně profil mastných kyselin, odpadního živočišného tuku. Pro orientaci by nebylo špatné vědět, jak se změnil profil mastných kyselin odpadního substrátu po utilizaci kvasinkami. - Výsledková část práce je zpracována do grafické podoby. U některých grafů se nachází i konkrétní hodnoty množství biomasy nebo metabolitů, u dalších třeba odhadovat ze sloupce. Pro lepší přehled by nebylo špatné uvést alespoň do příloh práce tabulky s konkrétními hodnotami veškerých naměřených metabolitů. Závěrem však lze říci, že předložená práce splnila nadstandardně veškeré stanovené dílčí cíle, hodnotím ji stupněm A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 115838