MARINIČOVÁ, V. Produkce vybraných metabolitů pomocí kvasinek a řas kultivovaných ve stresových podmínkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená práce byla zaměřena na srovnání produkce průmyslově významných metabolitů u vybraných druhů karotenogenních kvasinek a mikrořas kultivovaných v podmínkách externího stresu. Biotechnologická produkce mikrobiálních pigmentů, lipidů a dalších metabolitů by mohla sloužit pro farmaceutický, kosmetický a potravinářský průmysl a rovněž pro produkci biopaliv třetí generace. Mimořádně rozsáhlá a experimentálně náročná práce vyžadovala jak organizační schopnosti a aktivní přístup, tak zejména zvládnutí řady experimentálních technik od kultivace kvasinek a řas za různých podmínek včetně kokutivace přes stanovení růstových parametrů až po instrumentální techniky potřebné ke stanovení metabolitů. Diplomantka pracovala systematicky, s výrazným tvůrčím přístupem, mimořádným zájmem a schopností aktivního rozvoje tématu. Projevila rovněž vysokou laboratorní zručnost a schopnost zavádět nové postupy. Výstupem je komplexní a nadstandardní diplomová práce, jejíž výsledky jsou originální, jsou součástí mezinárodního projektu a byly již prezentovány na mezinárodní konferenci. Některé postupy jsou cenným základem pro navazující studie. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kočí, Radka

Diplomová práce Bc. Veroniky Mariničové se zabývá podmínkami růstu a produkce významných metabolitů vybranými kmeny mikrořas, sinic a karotenogenních kvasinek v závislosti na působení rozličných stresových faktorů. Předložená práce je přehledně a srozumitelně napsána, i když se v ní vyskytují některé stylistické chyby a drobné překlepy. Teoretická část stručně a jasně informuje o problematice daného tématu. Navazující experimentální část obsahuje popis konkrétních metod kultivací jednotlivých kmenů kvasinek, řas a sinic a shrnuje techniky analýz zájmových metabolitů. Vzhledem ke složitosti metod musela studentka jistě prokázat laboratorní zručnost nad rámec běžného studia. Originální výstupy jsou zpracovány v rozsáhlé výsledkové části s diskusí. Zde musím ocenit vysoký počet studovaných kmenů a důslednost, s jakou autorka interpretuje u každého organismu naměřené hodnoty. Bohužel jsem v rámci diskuse výsledků v části o kvasinkových kmenech (kap.5.1) nenašla ani jednu citaci. Srovnání s literaturou by bylo navíc žádoucí u překvapujících výsledků kmenu Cystofilobasidium macerans kultivovaného ve tmě (kap.5.1.3.). Dělala jste opakování tohoto experimentu a měla produkce metabolitů stále obdobný trend? Dále mě zaujalo, že se v několika kapitolách vyskytuje následující věta: "Vzhledem k tomu, že kultivace nebyly paralelní ze stejného inokula, mohlo dojít k nestejným podmínkám" (kap. 5.1.2.2., 5.1.2.3, 5.1.3.3) - jaký má tato skutečnost vliv na produkci metabolitů? Je možné pak srovnávat jejich koncentrace? Na závěr byly provedeny pilotní experimenty s biologickým stresem, které budou sloužit jako odrazový můstek pro velmi zajímavý navazující výzkum. Autorka předložené diplomové práce zvládla řadu laboratorních metod a je navíc schopná výsledky samostatně hodnotit a interpetovat. Drobné připomínky uvedné v hodnocení v žádném případě nesnižují vysokou úroveň práce jako celku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 115839