MARTINIAKOVÁ, I. Formulace inkoustů pro materiálový tisk chemických značek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Veselý, Michal

Diplomantka zpracovala literární rešerš na téma rentgenofluorescenční analýza, zařízení a možnosti kvantitativní detekce oxidů přechodných kovů. Při experimentální činnosti se seznámila s tiskovými technikami sítotisku a tamponového tisku. Připravovala kompozice pro materiálový tisk okem neviditelných chemických značek, tvořící kód, dešifrovatelný po rentgenofluorescenční analýze tištěných značek. Všechny experimenty vykonávala pečlivě, měření realizovala na jiném pracovišti. Značný počet experimentálních spektrálních dat samostatně zpracovávala. Z naměřených dat dokázala vyvodit adekvátní závěry.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury C
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace C
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Krystyník,, Pavel

Diplomová práce Bc. Martiniakové se zabývá přípravou tiskových formulací vybraných směsí oxidů sítotiskem a tampónovým tiskem, kdy hlavním cílem byla optimalizace složení z hlediska detekovatelnosti pomocí XRF technikou. Práce je zpracovaná v rozsahu 75 stran se všemi formálními náležitostmi. V teoretické části je uveden potřebný základ pro porozumění dané problematice prokazující, že studentka se v tématu dobře orientuje. Experimentální část pak shrnuje veškeré metody a postupy, kterými se studentka zabývala a lze konstatovat, že přístup k řešení dané problematiky je optimální. Kapitola výsledky a diskuze pak obsahuje velké množství výsledků vlastních experimentů, ze kterých vyplývá značný objem experimentálních činností, které studentka zručně provedla. Velmi dobře jsou pak popsány jednotlivé experimentální podmínky pro každý typ experimentu, diskuze k výsledkům by však mohla být rozsáhlejší, velké množství grafů je diskutováno neproporčně krátkým textem. Kladně hodnotím statistické vyhodnocování měřených výsledků. Závěry pak vhodnou formou shrnují postupy a dosažené výsledky. Členění práce je dobré, celkový rozsah je přiměřený. Vzhledem k psaní ve slovenském jazyce je obtížné určit rozsah gramatických chyb, kterých je dle mého názoru minimum. Níže uvádím několik formálních poznámek ke stylu psaní práce: - Autorka v úvodu cituje zdroj 34, v teoretické části uvádí citace na přeskáčku, nikoliv v pořadí, v jakém jdou za sebou. Citace by měly být uváděny buď abecedně nebo v chronologickém pořadí. To zde bohužel splněno není. - Autorka jednou uvádí röntgenová fluorescenční spektrometrie, jindy zase röntgenoflurescenční, v diplomové práci je však nutno mít tyto pojmy sjednocené napříc celým textem. - V experimentální části by u seznamu chemikálií měl být uveden také výrobce a čistota chemikálií (tam, kde to lze a nepodléhá utajení), podkapitolka 3.1.3. je v tomto případě zbytečná, zde by měly být uvedeny pouze specializované softwary používané pro řešení práce. elkově lze konstatovat, že i přes některé výše uvedené drobnejší výhrady, diplomová práce Bc. Martiniakové splňuje veškeré požadavky kladené na tento typ práce a doporučuji její využití jako podkladu pro udělení titulu Ing. V rámci obhajoby by studentka měla zaujmout stanovisko k následujícím diskuzním podnětům:

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace E
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 116149