MOLEKOVÁ, K. Zpracování práškových materiálů na bázi Mg metodou SPS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Doležal, Pavel

Cílem diplomové práce je příprava a zpracování objemového materiálu z hořčíkového prášku s příměsí HAp metodou SPS (Spark plasma sintering). Hlavním cílem diplomové práce je návrh a komplexní hodnocení vlivu parametrů procesu přípravy objemového materiálu na výslednou strukturu a fyzikálně mechanické vlastnosti materiálu. Studentka zvládla značně rozsáhlou mezioborovou problematiku, kvalitním a účelným způsobem využila celou řadu literárních zdrojů při zpracování rešeršní části práce. V rámci své práce diplomantka provedla komplexní přípravu a hodnocení struktury a mechanických charakteristik experimentálních materiálů připravených za různých podmínek, které komplexně zhodnotila v rámci experimentální práce. Studentka pracovala samostatně, případně dle pokynů vedoucího práce. Experimentální část práce přinesla nové poznatky a experimentální data, které budou dále využity pro výzkumnou činnost v oblasti přípravy a charakterizace práškových materiálů. Závěrečná práce Bc. Kristíny Molekové na téma „Zpracování práškových materiálů na bázi Mg metodou SPS“ svým rozsahem, kvalitou a úrovní zpracování prokazuje schopnost studentky samostatně a tvůrčím způsobem řešit odbornou problematiku. Doporučuji tedy diplomovou práci Bc. Kristíny Molekové přijmout k obhajobě s celkovým hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pacal, Bohumil

1) Uveďte rozdíly ve zhutňování práškové směsi Mg a HAp při jednosměrném a izostatickém lisování! 2) Byla hodnocena porovitost vzorků Mg a HAp po spékání SPS metodou? Zhodnoťe její vliv na mez pevnosti v ohybu Rmo? 3) V textu práce je uvedeno, že spojení hořčíkového prášku při použitých teplotách probíhá difuzním mechanismem. Jakým druhem mechanismu a jak je to s difuzí hořčíku do HAp zrn?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 116331