ŠMALEC, O. Aplikace pro monitorování sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Hošek, Jiří

Cílem diplomové práce bylo vyvinout nástroj pro monitorování činnosti síťových zařízení se zaměřením primárně na vytížení procesoru, paměti a dalších klíčových parametrů. Pro získávání dat byl použit protokol SNMP případně SSH. Základní body zadání byly splněny, nicméně vytvořený nástroj stále postrádá několik funkcí, které by rozšířily jeho možnosti použití či celkově zlepšily uživatelskou práci s programem. Na druhou stranu je možné pozitivně hodnotit, že byl student schopný seznámit se a následně použít ve vývoji moderní technologie jako je Docker nebo Jenkins. Na celkové kvalitě práce se bohužel odrazilo také to, že student nekonzultoval pravidelně výsledky své diplomové práce, ale většinu věcí řešil až na poslední chvíli. Po formální stránce má práce pár menších nedostatků. Celkově práci hodnotím C/71 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
71

Posudek oponenta

Malina, Lukáš

Diplomová práce se v teoretické části zabývá monitoringem IP sítí a v praktické části se již přímo zaměřuje na vývoj vhodné aplikace pro monitorování sítí. Zadání práce bylo z větší části splněno. Nicméně popis existujících aplikací pro monitoring a vizualizaci je velmi krátký. Celkově jsou představeny pouze 3 nástroje na 2 stránky, kde např. popis nástroje SMARTS je řešen pouze 4 řádkovým odstavcem. V práci dále schází podobnější vyhodnocení aplikace a porovnání s existujícími aplikacemi. Odborná úroveň práce je pouze uspokojivá. Teoretická část popisuje velmi stručně již známé protokoly, např. SNMP, SSH, TELNET. Dále jsou představeny vybrané technologie, které se pak v práci využijí k vytvoření finální aplikace. V praktické části práce se především představuje vlastní aplikace, kde lze ocenit bloková schémata na obrázcích 19 a 20. Nicméně následně chybí podrobnější diskuze a testování výsledného řešení. Rovněž schází i porovnání řešení s existujícími nástroji pro monitorování sítí. V elektronické příloze jsou pouze zdrojové kódy a není zde přiložen instalační manuál či jednoduchý readme návod, podle kterého by bylo možné řešení/aplikaci uvést do funkčního stavu. Formální zpracování práce lze považovat za dostatečné. V práci je mnoho překlepů, pravopisných chyb (např. častá absence urč. a neurč. členů, chybný slovosled, atp.), nevhodně vnořené citace v sekcích 2.2 a 2.3. Dále obrázky 1 až 10 v teoretické části byly pouze převzaty. Informační zdroje v literatuře jsou většinou tvořeny webovými stránkami. Přes uvedené nedostatky doporučuji práci k obhajobě s celkovým hodnocením D, 60 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 118163