PROCHÁZKA, I. Analýza ransomwaru GlobeImposter [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Martinásek, Zdeněk

Student v průběhu semestru pravidelně konzultoval a prezentoval dosažené výsledky. K analýze incidentu přistupoval student logicky a dosažené výsledky jsou vhodně prezentovány. Práce je po odborné a formální stránce na velice dobré úrovni. Nedostatkem práce je nedotažení návrhu dešifrovacího programu. K přihlédnutím k aktivitě studenta během semestru navrhuji práci k obhajobě s hodnocením B.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Komosný, Dan

Práce se zabývá aktuální hrozbou v oblasti vyděračského software. Teoretický úvod je zpracován přehledně a je dobře členěný. V praktické části se student zabýval analýzou napadeného zařízení. Zvolený postup je logický a dobře zdůvodněn. Byl také zjištěn pravděpodobný způsob napadení skrze aplikaci vzdálené plochy a volby nedostatečného zabezpečení v podobě slabého hesla (pouze PIN se čtyřmi čísly). Student také kontaktoval adresu uvedenou pro získání informací ohledně výkupného, ale bez úspěchu. K práci mám jednu připomínku. V zadání práce je napsáno, že student má navrhnout dešifrovací program. Práce nemá žádnou přílohu v podobě programu. Podoba tohoto programu je pouze nastíněna pomocí velmi obecného vývojového diagramu (na úplném konci práce). Návrhu programu není ani věnována samostatná kapitola. Z principu dané problematiky je jasné, že student tento program nemohl plně realizovat, jelikož realizace takového programu je mimo možnosti studenta a rozsahu diplomové práce. Ovšem v práci bych očekával výstupy v podobě zdrojových kódů, které by řešily splnění zadání. Například se mohlo jednat o program(y) v podobě skriptů, které by automaticky provedly zmíněnou analýzu, vypsaly informace o napadených souborech, spustily pokusy o dešifrování pomocí různých programů atd. Závěr: Práce je bez závad z pohledu teoretické části a části analytické. Bodové hodnocení práce je poníženo z důvodu nevěnování se programové části.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 118168