JAŠÍČEK, P. Softwarový kontrolér Wi-Fi přístupových bodů se systémem OpenWrt [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Ilgner, Petr

Cílem práce byl návrh a implementace kontroléru pro správu AP založených na operačním systému OpenWrt. Uživatelské prostředí mělo být realizováno jako webová aplikace umožňující snadnou centralizovanou správu a dohled celé sítě. Student zadání práce bez výhrad splnil a předložil diplomovou práci, která je na výborné odborné i formální úrovni. V rámci implementační části práce student vytvořil softwarový kontrolér založený na frameworku Flask, který má přehledné uživatelské rozhraním. Funkčnost kontroléru byla předvedena v testovací topologii. Aktivita studenta při řešení práce byla na příkladné úrovni. Student pracoval samostatně a iniciativně a pravidelně konzultoval průběžné řešení práce. Oceňuji, že autor zveřejnil zdrojový kód aplikace a dokumentaci k volnému použití. Předložená práce je vhodně členěna do šesti kapitol, které na sebe navazují. Navržené řešení a mechanizmus nastavení parametrů spravovaných zařízení je dobře popsán. Přílohou práce jsou návody pro instalaci softwaru kontroléru a následné adaptace síťových zařízení. Student v práci čerpá z množství zdrojů – knih a dokumentace k použitým softwarovým nástrojům. Tyto prameny jsou v práci správně citované. Text diplomové práce je pečlivě sepsán, v práci se nevyskytují překlepy a obsahuje jen minimum typografických chyb. Práci považuji jako vzorně vypracovanou a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Krajsa, Ondřej

Cílem předložené práce byl návrh a implementace kontroléru pro správu přístupových bodů se systémem OpenWrt a obslužnou webovou aplikací. Lze konstatovat, že student zadání splnil a navržená aplikace je plně funkční. V rámci teoretické části práce student popisuje bezdrátové sítě, distribuci OpenWRT a její konfigurace. V praktické části je pak detailně popsána architektura aplikace, použité technologie a samotná implementace. Postrádám ale diskuzi nad možnostmi aplikace, zejména možnost jejího rozšiřování o další funkce a také zabezpečení aplikace. Po formální stránce je práce na velmi dobré úrovni, vytknout lze překlepy a chybné skloňování některých slov. Také informační hodnota některých obrázků není velká (např. menuconfig). Celkově práci hodnotím jako výbornou a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 118172