COUFAL, T. Návrh laboratorních úloh pro výuku síťových technologií a protokolů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Langhammer, Lukáš

Zadání práce spočívalo ve tvorbě tří laboratorních úloh řešící problematiku komunikačních sítí, technologií a protokolů zahrnující i návody pro studenty zahrnující výchozí scénář, doplňující úkoly a kontrolní otázky. Prvním krokem práce byl rozbor volně dostupných síťových simulátorů a následný výběr simulačního prostředí. Z důvodů omezených možností ostatních simulátoru byl pro účely návrhu lab. úloh nakonec vybrán simulátor NS-3. Student ke zpracování diplomové práce přistupoval aktivně a aktuální výsledky pravidelně konzultoval. Na základě dohody s vedoucím student vytvořil laboratorní úlohu zaměřenou na směrovací protokol BGP (Border Gateway Protocol), úlohu srovnávající transportní protokoly TCP, UDP a SCTP (Stream Control Transmission Protocol) a úlohu prezentující funkci síťových prvků (přepínač, směrovač), základních síťových topologií a funkci směrovacího protokolu RIP. Zadání práce bylo splněno, bohužel i v případě simulačního prostředí NS-3 student narazil na jistá omezení a laboratorní úlohy tak nedosahují úrovně jakou bych uvítal. Tento problém je primárně způsoben omezenou implementací jednotlivých mechanismů a protokolů v NS-3, což není studentova chyba, částečně je tento problém ale způsoben i ne vždy zcela optimálním řešením jednotlivých úloh. Z formálního hlediska je práce na dobré úrovni. Práci hodnotím B/84 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Dvořák, Jan

Diplomová práce se zabývá návrhem tří laboratorních úloh v oblasti komunikačních technologií. Pro tvorbu laboratorních úloh bylo zvoleno simulační prostředí NS-3, jehož vlastnosti byly podrobně popsány. První úloha se zabývá návrhem základních vlastností protokolu BGP, dále je vytvořena úloha srovnávající vlastnosti transportních protokolů UDP, TCP a SCTP. Poslední úloha se zabývá vlastnostmi síťových prvků a srovnáním různorodých topologii. Každá úloha je doprovázena teoretickým úvodem, popisující danou problematiku. K práci mám následující výhrady: práce působí dosti jednolitě a tudíž je poměrně nepřehledná, jelikož jednotlivé nadpisy a podnadpisy mají ve většině případů stejnou velikost. Dále v práci postrádám podrobnější popis použitého kódu pro lepší pochopení funkce. V kapitole 6.2.1, 6.3.1 a dále jsou prezentované grafy dost malé a tím pádem nečitelné. Práci hodnotím známkou B/80 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 118176