ROZSYPAL, F. Senzor na bázi optovláknového interferometru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Čučka, Milan

Diplomová práce pana Filipa Rozsypala je obsahově na velmi vysoké úrovni, je dobře strukturována a problematika je dobře vysvětlena. Student po celou dobu pravidelně docházel na konzultace a přinesl do práce velmi mnoho vlastní iniciativy. Zpracoval mnoho simulací a vytvořil několik měření, které potvrzují teorii. Výsledkem práce je zapojení interferometrického senzoru pro detekci a lokalizaci frekvencí. S prací studenta jsem byl spokojen a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Dejdar, Petr

Cílem studentovi práce bylo navrhnout a sestavit Michelsonův interferometr využívající coupler 3x3 a pomocí něj přesně lokalizovat vibrace. V teoretické části student popsal nejen Michelsonův, ale i Mach-Zehnderův interferometr. Následně důkladně popsal couplery 2x2 a 3x3, jejich parametry a způsoby výroby. Zapojení interferometrů nejprve odsimuloval v Matlabu a poté změřil. Měření prováděl za použití Osciloskopu a Analog Discovery. Nad rámec zadání změřil a porovnal zapojení s couplery 2x2 a 3x3 za použití Michelsonova, Mach-Zehnderova a duálního Mach-Zehnderova interferometru a výsledky porovnal a zhodnotil. Pro reprezentaci dat vytvořil GUI v Matlabu. Jak teoretická, tak i praktická část je na vysoké úrovni. Výsledky měření autor shrnul přehledně slovně i v tabulkách. Formální stránka práce je o něco málo horší. Občas se objeví nějaké přetečení textu do okraje, jako například u rovnice 6.7 nebo hned na následující straně v první větě. A občas se objevují překlepy (například v abstraktu). Diplomová práce splňuje veškeré formální náležitosti a i přes nedostatky popsané výše ji navrhuji hodnotit známkou A/91 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 118183