NEVŘELOVÁ, M. Datová kontinuita v projektování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Šeda, Pavel

Studentka se v diplomové práci „Datová kontinuita v projektování“ zabývá moderními trendy a přístupy k projektování a nasazováním teorie konceptu Průmyslu 4.0 do praxe. V úvodních kapitolách je přehledně shrnuta myšlenka čtvrté průmyslové revoluce, procesy, na kterých stojí, i technické podmínky jejího nasazení, jak z hlediska IT infrastruktury (cloudová řešení, komunikační protokoly či internet věcí), tak z hlediska řízení provozů využívajících těchto řešení v podobě virtuálních modelů procesů a systémů, analýzy Big Data či využití chytrých čidel. V praktické části jsou na zpracování projektu čističky odpadních vod na platformě EPLAN demonstrovány přínosy tohoto přístupu v projektování. V rámci tohoto je diskutován životní cyklus výrobku, požadavky na dokumentaci a jsou zde analyzovány časové nároky na jednotlivé fáze vývoje v rámci životního cyklu výrobku. Dále je zde diskutováno předávání dat mezi jednotlivými technickými disciplínami v prostředí jednotného projektu a přínos tohoto na kvalitu dokumentace, chybovost a časovou náročnost projektování. V poslední části je aplikován přístup Průmyslu 4.0 a Průmyslového internetu věcí na příkladu nasazení Wi-Fi čidel na monitoring klima v prostředí diskutované čističky. Tímto měřením je ukončen životní cyklus od zadání technologie přes projektování a přípravu výrobních podkladů pro automatizovanou výrobu až po servis a monitoring technologie. Přínos práce vidím v doložení a prokázání principů definovaných konceptem Průmyslu 4.0 na příkladu a na praktických zkušenostech postavené hodnocení časové úspory při dodržování těchto postupů. Studentka ke zpracování přistupovala aktivně a samostatně v oblasti rešerše nasazení principů Průmyslu 4.0 do praxe, zároveň však pravidelně konzultovala postup práce, realizaci měřícího systému využívajících principů internetu věcí i tvorbu projektu čističky odpadních vod. Prokázala tak schopnost zpracování komplexního multioborového problému a aplikace moderních postupů. Po formální a grafické stránce je práce velmi zdařilá, je přehledně členěná a nosná myšlenka nasazení internetu věcí v průmyslu 4.0 je v ní plynule rozvíjena od principiálních myšlenek, přes jejich aplikaci v projektu, až po závěrečné shrnutí nasazení zvoleného měřícího systému do praxe. Výtky mám k podobě výsledného projektu, který je po technické i faktické stránce v pořádku, ale kde se mohla více zaměřit i na grafickou stránku věci a upravit například tabulky tak, aby obsah nepřesahoval sloupce a obrázky nebyly nevhodně oříznuté. Dále se studentka mohla více zaměřit na zapracovávání změn, ke kterým v provozu takovéto technologie dochází a související revize projektu. Studentka splnila zadání práce bez dalších výhrad. Dle výše uvedených poznatků hodnotím tuto diplomovou práci známkou B (83 bodů).

Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Štůsek, Martin

Diplomová práce studentky Bc. Moniky Nevřelové se zabývá datovou kontinuitou a konzistencí v projektování s ohledem na koncepci Průmyslu 4.0. Přestože byly splněny všechny body zadání, práce vykazuje občasnou nekonzistenci mezi jednotlivými body zadání. Výsledný dokument působí dojmem dvou oddělených řešení. První představuje detailní porovnání CAD a CAE systémů s důrazem na popis systému EPLAN. Druhé téma pak představuje vytvořená platforma umožňující monitorování podmínek v čističce odpadních vod. Lepší propojení těchto dvou témat by zvýšilo celkový dojem z diplomové práce. Odbornost a srozumitelnost předkládaného textu je na dobré úrovni, avšak celková struktura jednotlivých kapitol působí roztříštěným dojmem. Celkem se práce sestává z deseti kapitol, což je na dokument tohoto typu vysoké číslo. Následkem členění do takto vysokého počtu kapitol jsou některé informace čtenáři předkládány redundantně. Největším problémem práce je však práce s referencemi. V rámci celého dokumentu jsou přítomné rozsáhlé bloky textu bez referencí, které by měly být jednoznačně citované. Místy nekorelují také křížové odkazy, např. sekce 7.7 obsahuje dva duplicitní křížové odkazy na jeden obrázek. Chybí také vysvětlení velkého množství zkratek při jejich prvním použití. Na základě výše zmíněných faktů práci hodnotím stupněm C/77 bodů a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
77

Otázky

eVSKP id 118195