MOŽNÝ, R. Univerzální testovací zařízení pro ověření komunikačních parametrů technologie Narrowband IoT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Mašek, Pavel

Diplomová práce studenta Bc. Radka Možného zpracovává problematiku nově nastupujících bezdrátových komunikačních technologií pro Internet věcí (IoT). V rámci práce se student soustředil na realizaci univerzálního testovacího zařízení s využitím technologie Narrowband IoT (NB-IoT). Student přistupoval k vypracování práce svědomitě a výsledkem je logicky členěný dokument, kdy je v teoretické části práce pozornost soustředěna na popis dostupných LPWA technologií a následně je diskutován návrh univerzálního měřicího zařízení spolu s výběrem komponent. Praktická část práce následně popisuje testování vytvořeného zařízení spolu s prvotními výsledky měření, které jsou zaměřeny na zpoždění při přenosu dat s využitím technologie NB-IoT. Z pohledu zadání práce byly splněny všechny body. Formální úroveň práce bohužel sráží časté gramatické chyby (zejména v druhé polovině textu) či nekompletní vysvětlení použitých zkratek. Tento fakt je dán soustředěním studenta na dokončení funkčnosti testovacího zařízení. Chtěl bych využít příležitosti a zmínit také další aktivity studenta, a to zejména publikační činnost, kdy je student spoluautorem dvou článků publikovaných na mezinárodních konferencích. Student se také aktivně účastnil konference EEICT 2019. Na základě výše zmíněných informací hodnotím práci stupněm A / 94 bodů a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Štůsek, Martin

Předkládaná diplomová práce studenta Bc. Radka Možného se zabývá návrhem univerzálního testovacího zařízení pro technologii Narrowband IoT (NB-IoT). V teoretické části je proveden popis aktuálně dostupných LPWA technologií společně s jejich vzájemným porovnáním. Následující praktická část je zaměřena na návrh měřícího přístroje s krátkým popisem prvotních měření zpoždění přenosu. Z pohledu odbornosti je práce na vysoké úrovni a obsahuje pouze minimum faktických chyb, např. u technologie LoRaWAN je počet odeslaných zpráv za den limitován 1 % pracovním cyklem. Práce také téměř nerozlišuje rozdíly mezi pojmy LoRa (modulace na fyzické vrstvě) a LoRaWAN (protokol definující MAC vrstvu nad LoRa modulací). Zavádějící je také zmiňovaný mnohonásobný přístup u technologií Sigfox a LoRaWAN. Ten vychází ve směru uplink z mechanismu ALOHA, avšak v práci je uveden systém založený na přístupu TDMA. Celkové dělení dokumentu je logické. Doporučil bych však spojit kapitoly 2 a 3, jelikož jsou zde čtenáři předkládány související informace, které by mohly vytvářet jeden logický celek. Praktická část práce je na vysoké úrovni a poukazuje na studentovu znalost dané problematiky. Bohužel celkový dojem z práce sráží poměrně vysoké množství pravopisných chyb, jejichž výskyt je zjevný zejména v druhé polovině práce. Práce také neobsahuje vysvětlení značného množství zkratek v případě prvního použití. Na základě výše zmíněných faktů práci hodnotím stupněm A/92 bodů a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 118203