ŠVESTKA, M. Prototypové ověření modifikace evolučního algoritmu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Šeda, Pavel

Diplomová práce studenta se zabývala analýzou a implementací problému “aircraft landing problem” pomocí evolučním algoritmů, včetně navržených vylepšení. Cílem práce byla analýza, implementace a navržení nového operator pro evoluční algoritmy, který by mohl vest k lepším výsledkům. Student navrhnul jako modifikaci evolučního algoritmu zahrnutí atributu “věk”. Následně proved množství měření s různým nastavením algoritmu (různé typy selekce, křížení, atd.) a srovnal výsledky pro různé nastavení atributu věku jedinců (250, 500, 1000). Bohužel se nepodařilo tímto atributem dojít k lepšímu výsledku než bez uvážení tohoto atribut, nicméně i to lze považovat za relevantní výsledek. Z odborného hlediska je práce na vysoké úrovni. Student si dokázal samostatně poradit s implementací netriviálních algoritmů včetně netriválního problému, kde reprezentace jedinců je poněkud nestandardně celočíselná a nikoliv binární. Jediná výtka se váže k textu, který obsahuje poměrně běžné chyby studentských prací jako je zaměňování spojovníku s pomlčkou, nedůslednost citací v textu, rovnice nezakončené tečkou atd. Zadání práce je splněno v plné výši. Dle výše uvedených poznatků hodnotím tuto diplomovou práci známkou B (85 bodů).

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Rajnoha, Martin

Student se ve své práci věnuje využití genetických algoritmů pro tzv. aircraft landing problem. Zadání práce bylo sice splněno, ale práce postrádá větší množství testů, konkrétně datových sad pro aircraft landing problem, výsledky práce jsou testovány a demonstrovány pouze na jednom případe – datasetu. Výsledky jsou jinak zpracovány velice přehledně a srozumitelně a jsou vhodně a věcně diskutovány a vytvářejí dojem o autorově znalosti problematiky a pochopení složitějších souvislostí. Po odborné stránce je práce na vysoké úrovni, má dobrý teoretický úvod, v praktické části bylo vyzkoušeno několik přístupů a modifikací a vysvětleny souvislosti s konvergencí algoritmu, student také porovnává aktuální přístupy a některými se inspiroval pro vylepšení algoritmu, také student správně uvažuje nad validností vytvořených chromozomů. Naproti tomu jsou navrhnuty některé myšlenky, které by mohly být implementovány např. předčasné ukončení algoritmu po dosažení určité fitness hodnoty. Práce obsahuje několik formálních nedostatků jako občasné překlepy a chyby, zbytečné používaní anglických výrazů, nekonzistentní používaní třetí a první osoby jednotného a množného čísla. U grafů 3.11, 3.12 a 3.13 chybí legenda a práce by neměla obsahovat část „pokračování práce“. Vzhledem na výše uvedené hodnotím práci B/81 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
81

Otázky

eVSKP id 118216