MIHÁLIK, O. Signály s omezeným spektrem, jejich vlastnosti a možnosti jejich extrapolace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Jura, Pavel

Předem musím konstatovat, že student Ondrej Mihálik přistupoval ke své diplomové práci velmi svědomitě, s mimořádným úsilím a nevšední pílí. Tomu odpovídá i vysoká úroveň technické zprávy, ve které i přes šíři problematiky, dodržel požadovaný rozsah. Student samostatně nastudoval, pochopil i aplikoval potřebné partie matematiky, které bezesporu leží za hranicemi matematiky, vyučované v našem studiu. V práci jsou uvedeny první aplikační postupy, které nasvědčují, že studentem navrhovaná metoda bude prakticky použitelná. Při konzultacích (ať už osobních nebo elektronických), které využíval v dostačující míře, vystupoval velmi skromně, ale přitom cílevědomě. Pro mě bylo potěšení s takovým studentem pracovat. Věřím, že pan Ondrej Mihálik bude pokračovat v doktorském studiu a dále se věnovat obdobné problematice. Byla by škoda, aby matematický background, který tento student získal, zůstal nevyužit. Se vší odpovědností konstatuji, že student Ondrej Mihálik u mě získal plný počet bodů (100) a klasifikuji jeho práci známkou „výborně“.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Havránek, Zdeněk

Předložená diplomová práce se věnuje problematice extrapolace signálů s omezeným spektrem s využitím speciálních typů vlnových funkcí. Předem je nutné zdůraznit, že zadané téma je s ohledem na matematický aparát potřebný pro pochopení dané problematiky a její další rozvíjení náročné. Musím ale konstatovat, že vytyčené cíle diplomové práce byly bezezbytku splněny. Diplomant potřebný matematický aparát nastudoval a prokázal jeho pochopení v úvodních teoretických kapitolách své práce, které definují nezbytné pojmy a následně vlastnosti protáhlých sférických vlnových funkcí (PSWF), které jsou základem navrhované metody pro extrapolaci signálů s omezeným spektrem. Teoretické úvahy vhodně doplnil vlastními grafickými daty získanými pomocí výpočetního nástroje Matlab. V další části detailně analyzoval možnosti extrapolace několika syntetických signálů touto metodou, definoval kritérium kvality extrapolace a vyhodnotil její úspěšnost pro různé parametry výpočtu. Zaměřil se i na vliv šumu na schopnost extrapolace a nutnost úpravy výpočetních parametrů v takovémto neideálním případě. Následně ověřil schopnost metody extrapolovat reálné signály získané praktickými měřeními rozložení akustického tlaku v okolí jednoduchého zdroje zvuku. Z prezentovaných výsledků je zřejmé, že metoda může mít praktické uplatnění jak při extrapolaci, tak i v případě, kdy je třeba získat spektrum na základě signálu konečné délky. Všechny závěry jsou diskutovány v dostatečné míře a vhodně prezentovány. Práce otevírá spoustu dalších možností využití této extrapolační metody a případné optimalizace volby parametrů jejího výpočtu, které by však bylo již nad rámec této diplomové práce prozkoumat. Dokument je zpracován v rozsahu 60 stran a je rozdělen do 5 hlavních kapitol. Kapitoly jsou řazeny v logickém sledu a celková struktura práce reflektuje požadavky zadání, jak po obsahové stránce, tak i s ohledem na potřebný rozsah. Již zmíněná teoretická část zpracovaná v kapitolách 1 až 3 je přehledná a z mého pohledu velmi kvalitní syntéza informací obsažených v citované literatuře, která odkazuje zejména na hodnotné odborné články v zahraničních časopisech. Kapitoly 4 a 5 jsou již výhradně vlastní prací diplomanta a dokonale využívají teoretického základů položeného v předchozích kapitolách. Práce je psaná ve slovenském jazyce, proto nemohu plně hodnotit jazykovou ani gramatickou stránku, ale z formálního hlediska práce neobsahuje téměř žádné nedostatky a je zpracovaná pečlivě a graficky výborně. Všechny použité průběhy a obrázky jsou přehledné a výstižné. Jediná výraznější formální chyba je v seznamu literatury u reference č. 20, kde diplomant uvádí chybně jméno prvního autora Juliana D. Maynarda („Naybard, D.“). Domnívám se, že pan Mihálik jasně prokázal inženýrské schopnosti a práci doporučuji k obhajobě bez jakýchkoli zásadních výhrad. Navrhuji hodnocení výborně A/98.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 118257