MUSILOVÁ, K. Pupilometrie aplikovaná během měření defokusační křivky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolář, Radim

Studentka Kateřina Musilová pracovala na tématu zadaném firmou Medicem aktivně a svědomitě s velkou mírou samostatnosti. Vytvořený postup pro detekci pupily v jazyce C++ je funkční, byť jsou použity spíše základní metody z oblasti zpracování obrazů. Studentka tento postup sama navrhla, implementovala a otestovala. Finální analýza a diskuze výsledků však mohla být provedena podrobněji. Text práce je poměrně čtivý, místy příliš popisný. Celkově tak hodnotím práci a přístup studentky pozitivně stupněm B/85b.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Studentka se měla zabývat metodami detekce pupily v obrazových datech. V teoretické části práce studentka popisuje biologii oka, principy stanovení fokusační křivky a přináší velice obsáhlou rešerši metod pro detekci a segmentaci pupily. Kvalitu rešerše trochu sráží místy až povídkové vyprávění. Nevhodné je také členění na některé podkapitoly, například pouze jedna podkapitola třetí úrovně (1.1.1) poněkud postrádá smysl. V další části práce studentka popisuje některé metody zpracování obrazů jako je například podvzorkování nebo mediánová filtrace. Nicméně popis těchto metod je zcela obecný bez přímé vazby na zpracovávané téma. Je to spíše obecný učební text, který vysvětluje obecné principy, navíc ilustrovaný na zcela náhodných snímcích. Pro diplomovou práci je mnohem vhodnější držet se zadaného tématu a vysvětlovat využití jednotlivých metod na zadaných datech. Takto čtenář jen stěží nachází souvislosti. V praktické části práce studentka navrhla algoritmus založen na Houghově transformaci. Houghová transformace se využije opakovaně pro stanovení obrysu pupily. Bohužel popis je velice zmatený a obtížně se v něm nacházejí jednotlivé souvislosti. Text je totiž členěn na velký počet podkapitol třetí úrovně, kdy jedna taková podkapitola má pouze několik málo vět a v některých případech se jedná pouze o jedinou větu. V textu rovněž postrádám důležité parametry navrženého algoritmu jako je například výchozí velikosti kruhu pro Houghovou transformaci. Nicméně navržená metoda se ukazuje jako funkční a vykazuje cca 88% úspěšnost detekce pupily. Bohužel rovněž výsledky jsou popsány nepřehledně a mnohdy zavádějícím způsobem. Nerozumím hodnotám „Průměr“ v tabulce 8, stejně jako nerozumím zde uvedenému parametru „Celkem“. Prezentace výsledků v podobě grafů na obr. 42 a 43 je naprosto nepřehledné. Po formální stránce je práce na průměrné úrovni. Vytýkám nízkou kvalitu některých obrázků (obr. 3, 12, 13, ) nízká kvalita vložené tabulky 1, navíc nadpis tabulek se uvádí nad tabulku. Členění kapitol je nepřehledné a upovídaný styl popisu spíše zhoršuje orientaci v textu. Práce s literaturou je na výborné úrovni, studentka hojně cituje zjištěné skutečnosti. Drobnou výtkou je uvádění linku na plnotextové databáze. Již samotné uvedení DOI je jednoznačným identifikátorem článku. Zadání práce je splněno v celém rozsahu, ale nepřesné vyjadřování a zmatená struktura textu poněkud sráží celkové hodnocení.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 118360