STIBŮREK, M. Miniaturní optovláknový senzor teploty pro magnetickou rezonanci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Harabiš, Vratislav

Student se ve své práci zabýval návrhem a výrobou optovláknového senzoru teploty. Student ke své práci přistupoval aktivně a využíval konzultací. Protože převážnou část práce vykonával ve společnosti NETWORK GROUP s.r.o. přikládám zde vyjádření odborného konzultanta Ing. Jakuba Somera:“ Student Bc. Miroslav Stibůrek měl za úkol v rámci své diplomové práce prozkoumat možnosti výroby Fabry Perotova rezonátoru, realizaci funkčního čidla teploty s optickým rezonátorem a jeho následnou charakterizaci. V rámci řešení své diplomové práce provedl student rešerši v oblasti použití FP rezonátorů v praxi se zaměřením na měření teploty. Použití FP rezonátorů v senzorické technice je velmi perspektivní, především z hlediska dosahovaných přesností měření dané veličiny, ať už se jedná o teplotu, tlak nebo další veličiny. V rámci své práce se student prakticky zaměřil na různé metody výroby vláknových FP rezonátorů, z čehož některé metody výroby rezonátorů jsou v práci vynechány z důvodu použití pro snímání jiných fyzikálních veličin. Student v průběhu prací na zadaném tématu vyrobil další struktury s optickými rezonátory, které vzhledem k zaměření práce nebyly uvedeny. Na závěr práce je uvedeno kalibrační měření a měření v prostředí magnetické rezonance. Po obsahové stránce bych pouze vytknut skromně zpracovanou kapitolu měření, ve které by bylo vhodné provést celou řadu testů s teplotními čidly, jako například testy umělým stárnutím nebo testy dlouhodobé stability čidla. Tyto testy nebyly však z časových důvodů provedeny. K práci student přistupoval zodpovědně, aktivně navrhoval možná řešení vzniklých problémů a je potřeba ocenit i jeho schopnost pracovat na specializovaných zařízeních, které sloužily pro realizaci dílčích kroků ve výrobě finálního čidla teploty. Výsledek této práce a činnosti s ní spojené jsou přínosem pro firmu NETWORK GROUP, s.r.o., především v možnosti aplikace nového teplotního čidla do praxe. Celkově bych hodnotil práci Bc. Miroslava Stibůrka stupněm velmi dobře s bodovým hodnocením 87 b.“ Se závěry konzultanta plně souhlasím a přikláním se ke stejnému hodnocení.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Čučka, Milan

Diplomová práce pana Miroslava Stibůrka je obsahově na velmi vysoké úrovni, je dobře strukturována a problematika je dobře vysvětlena. V teoretické části práce se student zaměřil na historii a základní principy optovláknové techniky se zaměřením na Fabry Perotův rezonátor. Praktická část je rozdělena do několika částí. První z nich je výroba Fabry Perotova rezonátoru jako senzoru teploty, dále jeho kalibrace a testování, a na závěr diskuze nad jeho využitelností v lékařském odvětví. Pan Stibůrek splnil zadání práce v plném rozsahu, využil mnoho již známých výsledků z odborné literatury. Výstupy jeho práce mohou být dále zpracovány a využity pro další výzkum problematiky v oblasti měření teploty v prostředí s velmi silným magnetickým polem. Práci bohužel na kvalitě mírně ubírá její typografická stránka. Příkladem mohou být špatně uvedené výčty (na straně 15), formát citací, některé zkratky nejsou vysvětleny (FSR), dále chybně uvedené popisy obrázků, správně má být (Obr. 1.1: Odraz a lom světelného svazku). Práce obsahuje některé věty, které jsou nepřesně skloňovány jako Mach – Zehnderův namísto Machův-Zehnderův. V neposlední řadě je nutné uvést absenci odkazů na obrázky v textu práce. I přes všechny výše uvedené nedostatky je práce na velmi vysoké vědecké úrovni. Dosažené výsledky teplotního měření v magnetické rezonanci dokazují o možnosti nasazení do praxe. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 118362