KACHAN, K. Závislost velikosti proudu IKs kanálu srdce na stimulaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Bébarová,, Markéta

Bc. Ksenia Kachan se během zpracovávání své diplomové práce pravidelně účastnila pokusů na buněčné linii Chinese Hamster Ovary (CHO). Studentka linii kultivovala, pasážovala a prováděla její přechodnou transfekci lidskými IKs kanály. Studovány byly jednak kanály bez mutace (WT, z angl. wild type) a také kanály tvořené kombinací podjednotek WT a podjednotek s mutací c.C926T (p.T309I) v genu KCNQ1 (WT+T309I), které byly transfekovány současně v poměru 1:1 z důvodu simulace situace vyskytující se u heterozygotních nosičů studované mutace. Na připravené buněčné linii prováděla studentka měření technicky náročnou metodou whole cell patch clamp zjišťující biofyzikální charakteristiky WT+T309I kanálů v porovnání s WT kanály. Hlavním cílem práce bylo provést analýzu závislosti velikosti IKs na frekvenci stimulace u obou studovaných variant kanálů, tj. WT a WT+T309I. Tato analýza významně přispěla ke zpřesnění našich znalostí o dysfunkci IKs kanálů postižených mutací T309I a má přímou návaznost na klinické projevy syndromu dlouhého QT, kterým heterozygotní nosiči mutace T309I trpí. Naměřená data studentka samostatně vyhodnocovala včetně následného grafického a statistického zpracování. Předložená diplomová práce splňuje kritéria kladená na diplomovou práci, obsah práce vyhovuje zadání. Struktura, prezentační úroveň i rozsah práce je vyhovující. Jazyková úroveň práce je rovněž na vysoké úrovni, přestože čeština není rodným jazykem studentky. Informace uváděné v práci jsou vhodně citovány a doplněny názornými obrázky, případně i tabulkami. Získané výsledky umožnily doplnit naše znalosti o funkčním dopadu mutace T309I a staly se nezbytným článkem ve vysvětlení mechanismu vzniku arytmií u heterozygotních nosičů této mutace. K práci nemám připomínky a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Čmiel, Vratislav

Studentka představila kvalitní inženýrskou práci s rozsáhlou rešerší, která je hojně citována a vhodně vyjadřuje problematiku, kterou se studentka zabývá. Rešerše tvoří dobrý teoretický podklad k navazující praktické části. K úvodní části mám výtku k občasnému stylu formátování, kdy je např. místy využito v technické práci nezvyklé obtékání obrázku textem nebo kdy kapitoly nejvyšší úrovně začínají ihned za úsekem textu kapitoly předchozí bez odsazení na novou stranu. Za ne zcela optimálmí způsob citování lze považovat často se opakují citace, které jsou skupinově umístěny na koncích větších bloků textu, místo aby byly citovány konkrétní kratší úseky. Celkově je však práce po formální a obsahové stránce na výborné úrovni. Postupy přípravy a měření a současně i výsledky jsou velmi přehledně a důsledně popsány a vhodně prezentovány. Rozsah měření a statistického hodnocení odpovídá požadavkům zadání a studentka vyvozuje jasné závěry. Práci hodnotím stupněm A.

Navrhovaná známka
A
Body
93

eVSKP id 118366