KYJOVSKÝ, O. Měření hluku ve venkovních prostorách pomocí platformy Raspberry Pi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Králík, Martin

Úkolem studenta Ondřeje Kyjovského bylo využít platformu Raspberry Pi pro měření hladiny akustického tlaku a pro zaznamenávání polohových údajů. Toto zařízení měl následně použít pro vytvoření hlukové mapy v oblasti vlastního výběru. Pro zdárné vypracování práce se od studenta očekávalo seznámení se s problematikou měření hluku v automobilové dopravě a dále rozšíření znalostí elektrických obvodů, práce se s Linuxem a jazykem Python. První úkol byl zvládnut na výbornou a student vypracoval přehlednou rešerši na dané téma a navrhl systém pro měření a logování dat. Bohužel práce na praktické části již poněkud zaostávala a student se musel často potýkat s problémy, kterým bylo možné předejít zmíněným rozšířením znalostí. V důsledku toho bylo měření hlukových map a dokončení práce prováděno v časové tísni, což se promítá do kvality posledních kapitol práce. V práci například postrádám kapitolu Závěr. Dále ve zhodnocení výsledků se student věnuje spíše popisu praktické části a výčtu toho, co považuje za problém a samotné zhodnocení výsledků je velmi strohé. Popis vytvoření zkušební verze systému ArcGis patří spíše do kategorie reklamních článků, než do odborné práce. I přes výše uvedené nedostatky je však zadání práce možno považovat za splněné. Student pracoval aktivně a o aktuálním stavu pravidelně informoval vedoucího. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení D - 62 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
62

Posudek oponenta

Smital, Lukáš

Diplomová práce se zabývá tématem měření hluku a vytvářením hlukových map v zastavěných oblastech a podél frekventovaných komunikací. Práce je rozdělena na dvě části. V první části student navrhuje a realizuje zapojení umožňující měření hluku pomocí platformy Raspberry Pi včetně software pro měřící zařízení s automatickým logováním naměřených dat. Ve druhé části je popsáno samotné měření, zpracování a vyhodnocení měřených dat pro vybranou lokalitu v software ArcGIS. První část práce považuji za zdařilou. Výsledkem je funkční zařízení, které splňuje výše uvedené požadavky. Druhá část popisující samotné měření a zpracování výsledků je podstatně slabší. Student v celé práci chybně uvádí naměřené hodnoty atmosférického tlaku v pascalech namísto hektopascalů. Měření vybrané lokality (mezi ulicemi Úvoz a Veveří) probíhá 4x v různých dnech vždy ve stejných uzlových bodech. Je naprosto zbytečné ukazovat 4x tu stejnou mapu se stejnými uzlovými body. Stejně tak není nutné během hodinového měření hluku uvádět u každého bodu teplotu, atmosférický tlak a datum měření. Naopak v tabulkách naprosto chybí indikace toho, ke kterému měřícímu bodu se naměřené hodnoty vztahují. V tabulkách dále chybí údaje o průjezdu vozidel za dobu měření, které student dle příloh sice počítal, ale jinde nezmiňuje a nijak ani nehodnotí. Dle vykreslených hlukových map se student dále dopouští spekulací, že se hluk do méně frekventovaných ulic šíří z ulice Veveří. Místo spekulací by bylo spíš na místě zahrnut ulici Veveří do měřící sítě a tím zvýšit věrohodnost vykreslovaných map. Komentář a rozbor naměřených dat je spíše stručný, což je evidentně způsobeno nedostatkem času. Poslední měření se konalo dva dny před odevzdáním práce. Diplomová práce postrádá kapitolu "Závěr", ten pravděpodobně supluje kapitola "Zhodnocení výsledků". Po formální stránce bych vytkl sníženou kvalitu některých obrázků (např. Obr 2.1, Obr 3.2), případně volné půlstrany způsobené odtečením obrázků nebo tabulek. Dále si myslím, že některé pasáže do popisu technického řešení a zhodnocení výsledků nepatří, neboť jsou vzhledem k zadání naprosto nerelevantní. Mám na mysli například popis pro vytváření účtu na serveru ArcGIS na straně 44 nebo studentovi trampoty s SD kartou, zálohováním a Velikonocemi ve zhodnocení výsledků. Práci tak z mého pohledu zachraňuje první část návrhu a realizace samotného přístroje pro měření hluku, který je zdařilý a prokazatelně funkční.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 118375