POTOČŇAK, M. Koexistence systémů LTE a LoRa v ISM pásmu 2.4 GHz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Polák, Ladislav

Diplomová práca pána Bc. Martina Potočňaka sa zaoberá analýzou koexistencie bezdrôtových systémov LTE a LoRa v ISM pásme 2,4 GHz. Študent v úvodnej teoretickej časti práce stručne popisuje systémy LTE a LoRa, hlavne ich fyzickú (tzv. PHY) vrstvu. V nasledujúcej časti sú definované koexistenčné scenáre, ktoré môžu nastať medzi bezdrôtovými systémami LTE a LoRa, keď sú využívané v spoločnom RF pásme 2,4 GHz. Podľa zadania, pán Potočňak navrhol a realizoval laboratórne meracie pracovisko, ktoré umožňuje takmer automatizované meranie koexistenčných scenárov, ktoré boli definované v teoretickej časti práce. Automatizované meranie je realizované pomocou prepojenia používaných R&S prístrojov cez switch, riadené počítačom a program, vytvorený v programovom prostredí MATLAB. Pre jednoduchšie ovládanie programu bolo vytvorené aj užívateľské rozhranie (tzv. GUI). V experimentálnej časti práce študent prezentuje výsledky laboratórnych meraní, kde sa zameral na analýzu robustnosti systému LTE, ktorý je v rôznych ochranných pásmach (tzv. GB) rušený systémom LoRa. Pri obidvoch systémoch sú uvažované rôzne šírky signálov a systémové parametri. Získané výsledky sú graficky dostatočne prezentované a diskutované. Tu postrácam trošku lepšie porovnanie výsledkov medzi sebou, ktoré sú prezentované v Tabuľkách 6 až 8. Funkčnosť navrhnutej koncepcii bola overená a zadanie diplomovej práce bolo splnené. Najväčším prínosom diplomovej práce pána Potočňaka, okrem prezentovania dosiahnutých výsledkov, považujem realizáciu meracieho testbedu, ktorá môže nájsť svoje uplatnenie nielen vo výučbe ale aj v jednoduchších vedeckých experimentoch. Diplomová práca s prílohami má dostatočný rozsah 60 strán. Grafické respektíve formálne spracovanie práce je na dobrej úrovni. Jednotlivé kapitoly na seba nadväzujú logicky, sú prehľadne a dostatočne vypracované. V práci sa vyskytuje niekoľko terminologických a gramatických preklepov, ktoré však kvalitu práce výrazne neznižujú. Práca s dostupnou literatúrou je na dobrej úrovni. Študent pracoval samostatne a pravidelne využíval možnosti konzultácie s vedúcim práce, kde vždy prezentoval svoje najnovšie nápady pre riešenie aktuálnych problémov. Na záver by som chcel oceniť účasť pána Bc. Potočňaka na študentskej konferencii EEICT 2019, kde kvalitne prezentoval predbežné výsledky svojej diplomovej práce. Vzhľadom ku všetkým predchádzajúcim hodnoteniam predloženou diplomovú prácu odporúčam k obhajobe a navrhujem bodové hodnotenie A/91.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Staněk, Miroslav

Předložená diplomová práce pana Martina Potočňaka se bezpochyby zabývá velice aktuálním tématem, neboť s nárůstem počtu technologií a jejich vývojem je stále důležitější otázka koexistence systémů. Pan Martin Potočňak se ve své práci věnoval koexistenci systémů LTE a LoRa, pro které navrhl téměř plně automatizované měřící pracoviště za pomoci vytvoření nezbytných řídících skriptů. Na tomto měřícím pracovišti následně proměřil a objektivně vyhodnotil výsledky pro nejrůznější testovací scénáře. V případě potřeby lze z dosažených výsledků čerpat dále různé poznatky. Praktickou část práce lze tedy povazovat za velmi podařenou. Velmi dobrý dojem z předložené diplomové práce pana Martina Potočňaka kazí některé formální nedostatky, jako jsou překlepy (např. Not Available), zbytečně opakované uvádění masky sítě a adresy brány v Tab. 4, chybný diagram na Obr. 6-4 atd. Tyto detaily vsak nemění nic na tom, že pan Martin Potočňak odvedl velký kus kvalitní práce, a navíc projevoval o danou problematiku hlubší zájem, o čemž svědčí i prezentace dílčích výsledků práce v rámci letošního ročníku konference EEICT. Vzhledem ke kvalitě a množství odvedené práce, DOPORUČUJI diplomovou práci pana Martina Potočňaka k obhajobě s navrženým hodnocením A / 90 b. Posudek vypracoval Ing. Miroslav Staněk, Ph.D., Honeywell Aerospace.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 118455