MRÁZEK, P. Záložní zdroj [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Sekora, Jiří

Předmětem práce studenta Bc. Petra Mrázka je návrh záložního napájecího zdroje pro napájení EKG monitoru. Student se v práci zabývá parametry elektrické sítě, popisuje principy záložních napájecích zdrojů a navrhuje vlastní řešení zdroje. V rámci realizace sestavil dílčí obvody s využitím moderní součástkové základny, výkonových tranzistorů, včetně návrhu a realizace impulzního transformátoru. Sestavený zdroj je z bezpečnostních důvodů navržen na bezpečné napětí cca 30 V, změnou parametrů transformátoru by dosahoval standardního napětí elektrické sítě. Práce je psána velmi srozumitelně, využití literatury je s ohledem na realizační téma práce nadstandardní. Použitá doporučená zapojení i parametry součástek jsou řádně odkazovány. Konzultace během semestru probíhaly s ohledem na kombinované studium především distanční formou, přesto byl student v průběhu řešení velmi aktivní a připomínky k práci promptně řešil. Předloženou diplomovou práci pana Bc. Petra Mrázka hodnotím známkou A / „výborně“.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Student se měl ve své práci zabývat tématem záložních zdrojů a v praktické části práce měl navrhnout vhodný záložní zdroj pro EKG monitorovací systém. V teoretické části je komplexně popsána teorie kolem záložních zdrojů a rovněž i elektrických sítí, se kterými tato otázka úzce souvisí. V praktické části se student věnuje návrhu záložního zdroje pro EKG monitorovací systém. Veškeré návrhy jsou podloženy konkrétními výpočty. Pro ověření činnosti student navrhl a zkonstruoval měnič, který umožňuje napájení zálohovaného zařízení z baterie. Zapojení je funkční, jak dokazuje praktické měření. Nicméně v této části postrádám podrobnější změření navrženého a zkonstruovaného měniče (stálost napětí, frekvence, vlastní spotřeba měniče apod.). Po formální stránce je práce na dobré úrovni. Obrázky jsou čitelné s výstižnými popisky, práce s literaturou je rovněž na výborné úrovni. Zadání práce považuju za splněno v celém rozsahu.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 119017