DITRYCH, M. Problematika vyhodnocování blokovacích podmínek rozvodny pomocí GOOSE zpráv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Orságová, Jaroslava

Diplomová práce se zabývá problematikou blokování provozních manipulací v rozvodně vlastní spotřeby elektrárny Opatovice s využitím vzájemné komunikace terminálů vývodových polí a prostřednictvím GOOSE zpráv, které jsou v prostředí komunikační sítě nositeli informace o stavu jednotlivých spínacích prvků v rozvodně. V práci se konkrétně řeší chyby v komunikaci mezi jednotlivými terminály vedoucí ke ztrátě GOOSE zprávy, která je pak příčinou nesprávně vyhodnoceného blokovacího kritéria. Cílem je odhalit a signalizovat chybějící informaci o stavu binární proměnné. Navržený způsob detekce ztráty GOSEE zprávy byl experimentálně odzkoušen a implementován do řídicího systému elektrárny. Po stránce naplnění zadaných cílů, nelze práci nic vytknout a naopak je třeba vyzdvihnout autorovo nasazení při řešení, či získávání znalostí a informací z oboru komunikační a řídicí techniky. Pokud budeme hodnotit to, jak bylo vše zpracováno do textové a grafické formy samotného dokumentu diplomové práce, nelze přehlédnou množství nedostatků, chyb a prohřešků vůči požadavkům kladeným na odborný text. Za největší nedostatek pak nutno považovat úplnou absenci srozumitelnosti a návaznosti textu, ve kterém se zcela ztrácí jakékoliv informace. Autor zachází s jazykem tak neobratně, že je velmi problematické jej číst, natož v něm najít nějaké informace. Chyby stylistické na mnoha místech doplňují ještě i chyby gramatické. Neuspořádanost a nesrozumitelnost textu dále podtrhuje zmatek v číslování příloh a odkazy do příloh neexistujících, stejně jako nesprávný způsob citování použité literatury. Pro příklad uvádím ze strany 14: „..pro tuto kapitolu bylo čerpáno ze zdroje [1]“. V úvodní kapitole není úvod do řešené problematiky, ale rozšířený abstrakt. Nelze pochybovat o tom, že autor do řešené problematiky vložil vlastní přínos a že splnil své zadání, bohužel se mu však nepodařilo to adekvátně vyjádřit ve výsledném díle. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Fíla, Vlastimil

1. Odpovídá diplomová práce uvedenému zadání v plném rozsahu? Diplomová práce splňuje zadání v plném rozsahu. Diplomová práce je rozdělená do 4 částí. V první části student teoreticky seznamuje se základy používaného zařízení a její komunikace V EOP. V druhé části se zabývá popisem chodu EOP a praktického užívání jejich zařízení a komponentů. Další částí se věnuje praktickému řešení problému komunikace GOOSE zpráv, kde si student postavil vlastní experimentální rozvodny, a nakonfiguroval potřebné parametry. Dále simuloval dané procesní poruchy GOOSE zpráv, z kterých si vytvořil tabulky a vychází z nich pro výslednou parametrizaci v CFC logice zařízení ochran. Zde se také věnuje možnosti vizualizace poruchy GOOSE zpráv na zařízení Ochran Siemens a vizualizačnímu systému ZAT. V poslední části se věnuje realizaci výsledku zkoumání do reálné rozvodny R6-4, kde bylo vše odzkoušeno jak na úrovni rozvodny, tak i na úrovni komunikační. 2. Jak hodnotíte předloženou diplomovou práci z hlediska struktury a návaznosti jednotlivých částí práce, případně jejich úplnosti? Diplomovaná práce je strukturována od teoretické části po praktickou a tvoří ucelenou práci. 3. Jiné poznatky, kritické připomínky. Student se v průběhu realizace potýkal s rozdílem mezi teorií a praxí. Všechny nejasnosti a standarty na zařízeních EOP si musel získat z jiných zdrojů. Student potěšil rychlým pochopením parametrizace ochran a logiku CFC. Dále z vlastní iniciativy rozšířil výzkum ztrát GOOSE zpráv o DP signál, který je minimálně používán na přenos GOOSE zpráv. Student byl aktivní, ptal se a snažil se pochopit všechny standarty v EOP. 4. Zda, a v kterých částech přináší diplomová práce nové poznatky? Diplomová práce přináší pro EOP poznatek, že při ztrátě GOOSE zprávy se musí udělat opatření v CFC Logice ochran z důvodu špatného vyhodnocení blokovacích podmínek. Také je možné zařadit DP signál jako GOOSE zprávu pro vyhodnocení blokovacích podmínek. Dále pomáhá k informování obsluhy EOP o výpadcích GOOSE zpráv a tím umožnuje plynulý chod EOP. 5. Jaká je charakteristika výběru a využití studijních pramenů? Student plně využíval zdrojů, které mu byly poskytnuty a doplňoval je svými zdroji. Jedná se spíše o odbornou literaturu. 6. Hodnocení formální stránky (jazyková stránka, formální zpracování). V Diplomové práci jsou malé formální chyby. Jsou tu odkazy na chybějící přílohy a některé přílohy jsou nic nevypovídající. 7. Jaký je způsob využití práce (publikace, praktické využití)? Diplomovou práci je možné prakticky využít pro další rozvodny EOP. Mohou z ní také čerpat společnosti, které využívají obdobný systém jako v EOP. 8. Doporučujete práci k obhajobě či nikoliv? Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 119181