BLECHA, M. Laboratorní demonstrátor pro vibrační diagnostiku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Klusáček, Stanislav

Cílem práce byl návrh a realizace pracoviště pro vibrační diagnostiku. Pro úspěšné vypracování práce bylo nutné se důkladně seznámit s poměrně obtížnou problematikou modální analýzy, patřičnou měřicí technikou a několika obslužnými softwary. V neposlední řadě i prokázat schopnost navrhnout a naprogramovat obslužný software pro automatizaci experimentu s následným zpracováním dat. Diplomová práce nenavazovala na předchozí semestrální projekt, student tedy musel zvládnout nastudovat a realizovat celou diplomovou práci během jednoho semestru, což vyžadovalo v podstatě nepřetržitou intenzivní práci od převzetí zadání do odevzdání, které se diplomant skutečně s úsilím a vlastní iniciativou věnoval. Vznikly i díky této kratší periodě práce překážky v realizační části, jelikož bylo nutno počkat na dodání některých komponent potřebných k realizaci diplomové práce (např. BK Connect). Student ale se s těmito překážkami dokázal vyrovnat a zadání práce naplnit. Pracoval iniciativně a samostatně, docházel na pravidelné/domluvené konzultace. Výsledkem diplomové práce je funkční pracoviště pro demonstraci modální analýzy, které bude využito v laboratorní výuce (předmět Měřicí technika pro diagnostiku). Prezentační a formální úprava práce je v odpovídající kvalitě, i když vytknout musím špatnou čitelnost některých grafů, zejména špatně zvolenou velikost písma a též po jazykové stránce by práce mohla být kvalitnější. Práci jako její vedoucí hodnotím - dle klasifikační stupnice ECTS - B / 88.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Krejčí, Jakub

Diplomová práce pana Blechy pojednává o výukovém modelu pro modální analýzu, návrhu vlastního softwaru a porovnání s jinými komerčními softwary. Teoretická část s rozsahem 23 stran pojednává o modální analýze, možnostech buzení, uchycení a o senzorech pro její měření. Další části tuto teorii doplňují o metodu provozních tvarů kmitů a řádovou analýzu. Teoretická část dostatečně vystihuje danou problematiku, avšak kapitola o řádové analýze postrádá propojení s praktickou částí. Praktická část má rozsah 20 stran a je rozdělená na popis konstrukce pro měření, popis vytvořených programů a diskuzi dosažených výsledků. Navržená konstrukce je dle mého názoru vhodná pro tuto aplikaci, pro menší objekty je možné ji také použít a pro objekty větší by úpravy konstrukce nebyly obtížné díky její modularitě. Student pro svůj program použil ukázkový projekt z knihovny LabVIEW, který byl připraven pro použití modálního kladívka. Tento kód je z větší míry převzat, ale student musel pochopit jeho strukturu a doplnil jej o další funkce - například měření pro případ buzení vibračním stolkem místo modálního kladívka a export dat kompatibilních se softwary ModalVIEW a BK Connect. To zajisté vyžadovalo nastudování formátu souborů, které tyto programy používají. Bohužel struktura těchto souborů není v práci popsána, ani na ni není odkazováno. Výstupem této práce jsou také další 2 programy, jeden pro zpracování změřených dat, vyhodnocení a export výsledků, a druhý pro nákres měřené struktury. Poslední ze jmenovaných programů je velmi užitečný v případě, že software neumožňuje nakreslit nepravidelnou strukturu. Práce s literaturou je na průměrné úrovni, student čerpal jak z odborných knih, výukových materiálů, závěrečných prací s podobnou tematikou, tak i internetových zdrojů. Využití zahraniční literatury je minimální. Práce s prameny je v textu nepravidelná, například u popisu možných upevnění snímače má každý odstavec uvedený zdroj, při popisu možných uchycení struktury není uveden žádný pramen. Po grafické stránce vytýkám pouze malé popisky os u obrázků 4.3 až 4.6 a také to, že na některé obrázky není v textu odkazováno. Kvalitu této práce snižuje úroveň jazyka, konkrétně překlepy a občasné používání méně odborných a hovorových výrazů (například označení signálu „cvrkot“ namísto „rozmítaný signál“ nebo slovní spojení „váha snímače“). Výsledkem této diplomové práce je demonstrátor pro vibrační diagnostiku, který může být v příštím roce bez obtíží použitelný pro výuku v laboratorních cvičeních. I přes uvedené výtky a připomínky k práci se domnívám, že diplomant prokázal inženýrské schopnosti a práci doporučuji k obhajobě. Navrhuji hodnocení dobře (C) - 72 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 119281