ŠVÁB, Š. Diagnostika stavu malých kuličkových ložisek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Havránek, Zdeněk

Diplomová práce navazovala na předchozí semestrální projekt a cílem práce byl vývoj testovacího zařízení a následně i implementace vhodných softwarových metod pro vibrodiagnostiku malých kuličkových ložisek. Student samostatně nastudoval problematiku testování životnosti ložisek a realizoval i několik konzultací s odborníky z firem věnujících se vývoji a výrobě ložisek. Na základě získaných poznatků, vlastního literárního průzkumu a praktických doporučení samostatně navrhnul přípravek pro testování životnosti ložiska 608 včetně přípravy nezbytné výrobní dokumentace. Přípravek prakticky sestavil, odladil a realizoval jeden úspěšný zrychlený test životnosti ložiska, kde pro sběr vibrodiagnostických dat vytvořil aplikaci v prostředí LabVIEW. Následně vibrodiagnostická data analyzoval a identifikoval předpokládanou příčinu poškození ložiska. Student se při zpracování své diplomové práce bohužel dostal do časové tísně způsobené externími vlivy, které nemohl sám ovlivnit. Výroba stěžejních komponent testovacího zařízení se z důvodu problému u dodavatele zpozdila přibližně o dva měsíce, proto nebylo možné provést více požadovaných experimentů a student byl odkázaný pouze na data získaná v rámci jednoho testu, po kterém ještě nebyl potřebný čas na odpovídající vyhodnocení a případné nasazení pokročilé vibrační diagnostiky v reálném čase. I přesto se však podařilo ověřit, že navržené testovací zařízení plní předpokládaný účel v získání vhodných vibrodiagnostických dat a je možné je v rámci dalších studentských projektů a navazujících výzkumných aktivit využívat a dále rozvíjet. Vliv nedostatku času se bohužel částečné podepsal i na kvalitě předloženého textového dokumentu. Naopak kladně hodnotím zejména studentův iniciativní přístup k řešení dané problematiky, spolehlivost, odhodlání a nadprůměrné pracovní nasazení, které musel předvést v závěrečné fázi řešení tohoto úkolu. Postup prací konzultoval pravidelně a v dostatečné míře. Po zhodnocení dosažených výsledků a přes všechny výše uvedené skutečnosti se domnívám, že student prokázal inženýrské schopnosti a předloženou diplomovou práci hodnotím velmi dobře B/85.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Pikula, Stanislav

Diplomant vypracoval práci na téma systém diagnostiky malých kuličkových ložisek. Jedná se o náročnější zadání, protože je nutné danou problematiku nastudovat, navrhnout systém, fyzicky ho sestavit, zrealizovat měřicí systém včetně softwaru a provést nejlépe několik testů pro vyladění zařízení a nakonec výsledky vyhodnotit. Práce byla dle popisu diplomanta zatížena pozdním dodáním měřených ložisek, což se podepsalo na jen velmi omezeném testování a vyhodnocení. Přes zpoždění způsobené cizím vlivem se nejen v úvodních částech, na kterých mohl student pracovat v době čekání na ložiska, objevuje nadprůměrné množství překlepů. Dále jsou některé formulace kostrbaté, či téměř znemožňující jednoznačné pochopení (např.: "Z důvodu možnosti vyměnit snímač v měření bylo měření zanecháno.") Nákres 3.12 student zřejmě opomněl citovat, ale podobný typ nákresu by se hodil pro zadefinování označení ložisek a vyhnutí se formulacím "ložisko, které je vpravo, pokud se díváme na zařízení z pohledu kde máme motor vlevo". Dva grafy v příloze (A.6 a A.7) jsou značeny jako špičatost a curtosis, přičemž zřejmě jeden z nich bude šikmost (skewness). Z formálního hlediska je ještě možné vytknout fakt, že část citací webových stránek je uváděna pod čarou, část v literatuře. Celkově ale diplomant cituje ve vhodném rozsahu. Přes zmíněné nedostatky se podařilo v práci shrnout podstatnou teorii, navrhnout požadovaný systém, sestavit ho, po prvním testovacím měření vylepšit a provést plnohodnotné měření. Bohužel bylo zmíněné plnohodnotné měření analyzováno jen z prvních dvaceti procent a to ne ze zcela jasného důvodu. Přesto považuji zadání v uznatelné míře jako splněné. Z technického pohledu se jedná o obstojnou práci, přípravek je na dobré úrovni, sběr dat je zjevně funkční, jen na dotažení plnohodnotného diagnostického systému zbylo i z důvodu rozsahu práce málo času. Ve výsledku je výstupem práce realizovaný přípravek a základ diagnostického systému, který bude po doladění možné plnohodnotně využívat, což považuji za dobrý výsledek diplomové práce. Z toho důvodu hodnotím práci na 75 bodů. C.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 119321