DUŠEK, J. Měřicí systém pro záznam a zobrazení NF magnetického pole [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Vyroubal, Petr

Diplomová práce pana Duška je zaměřena na konstrukci měřicího systému pro záznam a zobrazení složek NF magnetického pole. Svou diplomovou práci student řešil ve spolupráci s UPT AVČR se kterou spolupracuje již od bakalářské práce. V úvodních kapitolách nás diplomant seznamuje s teorií magnetického pole a jeho měření. Poté následuje rešerše měřících karet, které k řešení dané problematiky potřebuje a na základě svých vytyčených cílů pak logicky vybírá tu nejvhodnější. Jádrem diplomové práce je pak návrh komunikačního rozhraní mezi senzorikou a počítačem, a dále pak samotný měřící program, který student vytvořil program v prostředí LabView. Systém dokáže zaznamenat jednotlivé složky vektoru magnetické indukce v časové oblasti. Měření je dále možné realizovat v AC a DC režimu, kde v AC je výsledkem efektivní hodnota sledovaného signálu a v DC pak středí hodnota sledovaného signálu. Systém je možné také použít s různými snímači a zde studen musel doprogramovat možnost uživatelem nastavit konstantu přístroje. Dalším požadavkem bylo umožnit měření spektrální analýzy měřeného signálu a ukládání dat do binárního souboru. Celé zařízení je pak kompletně otestováno a výsledky jsou srovnány s komerčním měřicím systémem Graph ESM-100. Diplomant zde staví na základech své bakalářské práce, kterou nyní doplňuje o kompletní programovou a měřící část. Výsledkem je tak měřicí přístroj s programovým vybavení, který je dle pana doktora Vondry z UPT AV ČR, se kterým diplomant při řešení spolupracoval, schopen plnit požadavky na měření stejnosměrného a nízkofrekvenčního magnetického pole v oblasti biologických signálů v medicíně. Práci hodnotím po grafické stránce jako velice zdařilou a přehlednou, objevuje se zde několik stylistických prohřešku, které nesnižují kvalitu práce. Spolupráce s diplomantem byla bezproblémová a své postupy pravidelně konzultoval. Dle výše uvedeného konstatují, že diplomant splnil zadání v plné míře a navrhují hodnotit práci stupněm A.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Soukup, Ladislav

Student Jiří Dušek se ve své diplomové práci zabývá měřením magnetického pole a chybami s ním spojenými. Práce v celkovém rozsahu 66 stran je rozdělena do dvou částí. První teoretická pojednává o magnetickém poli a jeho měření, dále jsou zde popsány vybrané měřící karty NI. Bohužel část popisující magnetické pole a možnosti měření je poměrně strohá a je zde citován menší počet literárních zdrojů, převážně tuzemských autorů. V druhé, praktické, části práce student popisuje návrh, realizaci a testování akviziční sestavy. Student zde srovnáním svého řešení s měřicím prostředím Mas-chek Graph ESM-100 dokázal funkčnost realizovaného systému. Po formální stránce se však v práci vyskytují občasné překlepy, nepřesné a krkolomné formulace. Ke vzorci 1.1 chybí obecná formulace. V úvodu praktické části je uveden semestrální projekt namísto diplomové práce a tak dále. I přes uvedené nedostatky student splnil zadání a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 119335