MICHALÍK, D. Řízení a konstrukce víceúčelového obraběcího stroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Eliáš, Josef

Zadáním této práce byl návrh víceúčelového obraběcího stroje. Toto téma si student vybral sám a věnoval se mu ve volném čase nad rámec této práce. Tomu odpovídá i kvalita zpracování výsledného produktu, který dále vzvíjí. O inženýrském přístupu k tématu svědší podrovná rešerše dostupných materiálů o konstrukci domácích CNC systémů. Celá práce navazuje v chronologickém pořadí sestavování systému, ale je patrné že následné kroky byly promyšleny před začátkem konstrukce. Rozdílem oproti dostupným hotovým výrobkům je možnost použití prakticky jakéhokoli nástroje od dispenzeru přes laser po vřeteno. Tím je pokryto celé spektrum výrobních operací pro elektrotechniku. Formálně má práce malé nedostatky, zejména písmena na koncích řádků, překlepy a hovorové výrazy. Celkově je práce na velice dobré úrovni a doporučuji ji k obhajobě

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Janůš, Tomáš

Student Daniel Michalík se v diplomové práci zabývá návrhem a konstrukcí víceúčelového obráběcího stroje využívající FPGA pole s ARM procesorem. Práce je rozdělena do logických celků počínaje rozborem současného stavu na trhu, přes vlastní návrh až po realizaci a měření. Po formální stránce mám pár připomínek v pořadí, jak jsem na narazil při čtení DP. Drobné překlepy, písmena ve větách, nedodržení pravidla o odrážkách a občasné používání hovorové češtiny např. “…obsahuje vstupně výstupní funkce“. Blokové schéma v kapitole 5.3 je málo čitelné. Z práce je ovšem znatelné, že student se velmi dobře orientuje v dané problematice. Zejména oceňuji reálný výsledek a multifunkčnost zařízení. Celkově je práce velmi zdařilá a i přes mírné nedostatky formálního rázu doporučuji práci k obhajobě a hodnotím stupněm A – 93 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 119419