MUDROCH, M. Návrh nízkonapěťového napájecího a referenčního bloku založeného na teplotně stabilní napěťové referenci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Prokop, Roman

Cílem zadané práce bylo navrhnout nízkonapěťový napájecí zdroj integrovaného obvodu, založený na teplotně kompenzované napěťové referenci, včetně dodatečných napěťových a proudových referencí, včetně úvodní studie a závěrečné analýzy. Na počátku hodnocení je třeba zdůraznit, že zadané téma je poměrně rozsáhlé a časově náročné, na což byl student ihned na začátku upozorněn, stejně tak jako při obhajobě semestrálního projektu, kdy již byl v mírném časovém skluzu a kde mu bylo doporučeno zvýšené úsilí, aby diplomová práce mohla dospět ke zdárnému konci. Tuto podmínku student bohužel splnil pouze částečně, zejména v závěru práce. Ke zlepšení tohoto stavu nepřispěla ani nutnost v průběhu návrhu přejít na jinou technologii z důvodu absence vysokonapěťových prvků (nad 3.3V) v původně plánované. Avšak tento důvod nebyl z časového hlediska rozhodující. Základní úkoly zadání však byly splněny poměrně uspokojivě a celý systém navržen. Škoda jen, že díky výše uvedeným okolnostem nedokázal student přinést podrobnější rozbor předpokladů a finálních výsledků, což by práci jistě povýšilo na vyšší úroveň a předpokládám, že by toho student byl schopen dosáhnout. Ze stejného důvodu by zřejmě mohlo dojít k vylepšení grafické stránky práce, i když ani v současném stavu ji nelze vytknout zcela zásadní nedostatky. V průběhu řešení student pracoval víceméně samostatně s použitím literatury, četnost konzultací byla vyšší na počátku a na konci řešení. I přes výše uvedené student provedl množství teoretické práce s pochopením dané problematiky a přinesl do práce některá vlastní obvodová řešení. Formální úroveň práce je vyhovující. Navrhuji hodnocení C / 72b.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Posudek oponenta

Kledrowetz, Vilém

Student se v rámci diplomové práce věnoval návrhu napájecího bloku, který je založen na zdroji teplotně stabilního napětí. V rozsáhlém teoretickém úvodu se student věnuje rozboru vlastností zdrojů referenčních signálů a také základním parametrům unipolárních a bipolárních tranzistorů. Kromě toho popisuje základní analýzy, které lze u analogových obvodů provést. Popis elementárních vlastností tranzistorů a analýz (časová, kmitočtová atd.) do teoretického úvodu diplomové práce nepatří. Kromě toho je často text obtížně srozumitelný s nevhodně formulovanými výrazy – např. „bipolární reference“, „unipolární reference“ – zde myslel autor referenci založenou na bipolárních/unipolárních tranzistorech. Patrně nepozorností je zde několik chyb – např. hodnota prahového napětí „udáva pri akej hodnote napätia medzi drain a source sa uzatvorí vodivý kanál“ namísto mezi gate a source. Po detailním teoretickém úvodu následují kapitoly věnující se návrhu obvodů na tranzistorové úrovni. V rámci této práce student navrhl dva zdroje referenčního napětí – a to ve variantě BiCMOS a CMOS. Navrhl několik obvodů a provedl řadu pokročilých simulací. Připomínky mám k následujícím bodům. 1) Při návrhu nejsou uvedeny výpočty tranzistorů. Není jasné, jak byly počítány. Je jen psáno, jaké mají „m“ (násobek). 2) Cílem bylo navrhnout napájecí blok s napětím 1,8 V a 3,3 V s maximálním výstupním proudem 15 mA – zatížitelnost 15 mA není nijak ověřena. 3) Digitálně nastavitelná reference se zatížitelností nejméně 200 uA - na výstupu je umístěn buffer, u kterého nebyl proveden početní návrh ani nebyly simulací ověřeny žádné parametry, pouze konstatováno „parametre neboli špeciálne počítané.“. Jedním z požadavků měl být výstupní proud nejméně 200 uA, což není ani početně, ani simulací dokázáno. I přes uvedené výtky se jedná o rozsáhlou práci, kde student prokázal schopnost navrhnout rozsáhlejší systém. Hodnotím C/70b.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 119420