LAHVIČKA, J. Simulace provozních vlastností tepelných čerpadel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Mastný, Petr

Předložená diplomová práce je zaměřena na problematiku simulace provozních vlastností tepelných čerpadel. Diplomant v úvodních částech zpracoval rešerši problematiky tepelných čerpadel - v práci je popsán princip funkce a jsou definovány hlavní provozní parametry, které jsou podstatné pro následné sestavení simulačního programu. V teoretické části se místy vyskytují nepřesnosti, které považuji za významné a to především s ohledem na definici provozních podmínek tepelných čerpadel. Na str. 14 je uvedeno jako použité chladivo freon, ale již přibližně 15 let nejsou freonová chladiva u TČ využívána. Dále je na str. 17 uvedeno, že vnitřní výpočtová teplota v objektu je 20°C - tato informace je velmi zjednodušena, je nutné uvažovat výpočtové teploty pro jednotlivé místnosti a ty jsou odlišné. Diplomant v práci uvádí (str. 22), že vyšší teplota vody na vstupu do TČ zaručuje vyšší topný faktor - tady je nutné si uvědomit, že tyto možnost má svůj horní limit, který je závislý na pracovních tlacích kompresoru. Také konstatování, že každé tepelné čerpadlo lze provozovat v reverzním chodu není korektní (str. 23). Samotný simulační program hodnotím jako velmi dobrý. Diplomant velmi dobře, a samostatně, zpracoval simulační nástroj v jazyku C++, který je využitelný pro praktické simulace provozu tepelných čerpadel. Sestavený simulační nástroj může potenciální zájemcům o TČ ukázat, jestli je tento zdroj pro jejich objekt vhodný nebo naopak. Práci celkově hodnotím jako dobrou. Po odborné stránce je zpracována velmi dobře, ale v textu se vyskytuje značné množství překlepů a didaktických chyb. Práci doporučuji k obhajobě. Otázky: 1. Na str. 28 je uvedeno, že SCOP je definován pro TČ v monovalentním zapojení, ale dále v textu je definována souvislost mezi SCOP a bodem bivalence - objasněte tuto nesrovnalost.

Navrhovaná známka
C
Body
78

Posudek oponenta

Pěcha, Jiří

Diplomová práce je zaměřena na problematiku teplených čerpadel. V teoretické části se autor zaměřil na popis základních vlastnosti a principů tepelného čerpadla. Popisuje zde základní rozdělení dle zdroje nízkopotenicální energie. V rámci hodnocení systému zmiňuje aspekty energetické účinnosti, ekonomického a ekologického hlediska. V další části jsou popsány způsoby konfigurace tepleného čerpadla a pomocného zdroje dle monovalentní a bivalentní varianty spolupráce. Následně se zaměřuje na matematický popis jednotlivých částí zařízení tepleného čerpadla a uvádí postup jak ekonomicky porovnat tepelné čerpadlo s jiným tepelným zdrojem. Praktická část se zaměřuje na tvorbu výpočtového programu, který dokáže dle zadaných parametrů zařízení určit energetický zisk a nasimulovat provoz tepelného čerpadla v reálném čase. Teoretická část práce je poměrně dobře zpracovaná, kapitoly na sebe logiky navazují a tvoří jednotný celek. Pokud jde o praktickou část práce, uvítal bych nějaký přechod mezi teoretickou a praktickou částí, např. proč autor vybral zvolené nástroje pro tvorbu programu, zda proběhla nějaký analýza použitých nástrojů, jak postupoval při vývoji výsledného programu, jaké byly využity vstupní data, atd. Následující kapitoly působí celkem stroze a zaměřují se převážně na pokyny jak vyplnit jednotlivé políčka programu. Kapitola 11 je pojmenovaná „MERANIE MODELU TEPELNÉHO ČERPADLA V REÁLNOM ČASE“, zde postrádám nějaké průběhy a výsledky s provozu tepelného čerpadla v reálném čase. Závěr jen okrajově interpretuje výsledky, což částečně snižuje kvalitu celé práce. Pozitivně hodnotím využití programovacího jazyka C++ při tvorbě knihovny DLL se vstupními daty a fakt, že vznikl nástroj, který umožní získat představu o energetických tocích a vlastnostech tepelných čerpadel. Práci hodnotím 76 body tedy C – dobře

Navrhovaná známka
C
Body
76

Otázky

eVSKP id 119498