STOKLÁSEK, L. Selektivní pájení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Starý, Jiří

Zadání diplomové práce "Selektivní pájení" vycházelo z potřeby výrobní firmy Honeywell-Resideo a prakticky bylo z velké části realizováno tamtéž. Aktivita studenta během řešení a zpracování práce byla na velmi dobré úrovni. Student se pravidelně účastnil konzultací a diskutoval řešenou problematiku. Byl poměrně samostatný při řešení práce. Práce je zpracována přehledně a formálně správně. Literatura byla během řešení používána včetně vybraných norem. Zadání bylo splněno v plném rozsahu v rámci technických možností. Předpokládá se využití těchto teoreticko-praktických poznatků pro optimalizace pájecího procesu firmy.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Petr, Martinec

Student měl za úkol prostudovat problematiku selektivního pájení vlnou a navrhnout optimální technologické řešení pro zvolený produkt. V praktické části bylo jeho úkolem provést zkoušky selektivního pájení na pájecí vlně s použitím masky i selektivního pájení s lokální tryskou. Součástí práce mělo být vyhodnocení technologických, ekonomických i kvalitativních aspektů testovaných metod, včetně doporučení pro výrobu. V teoretické části student rozebírá problematiku pájení. Na začátku se věnuje popisu a rozdělení pájecích slitin, jejich složení a diskutuje jejich výhody a nevýhody. I když je diplomová práce zaměřena na selektivní pájení, student rozebírá všechny typy pájení použitelných ve výrobním procesu, včetně pájení manuálního. Samostatné kapitoly jsou věnovány strojnímu pájení vlnou a selektivnímu pájení pomocí trysky. Závěrem teoretické části student rozebírá kontrolu kvality v elektrotechnické výrobě a popisuje metody testování smáčivosti a zjišťování čistoty. V praktické části student experimentálně ověřuje poznatky získané v teoretické části, a porovnává 4 pájecí zařízení vhodné pro selektivní pájení, z toho jedno s pájecí tryskou. U všech zařízení jsou detailně popsány jejich vlastnosti, použité tavidla a pájecí slitiny. Student prakticky proměřil nastavené pájecí profily, kontaktní doby a kontaktní délky v čipové vlně. Rovněž zjišťoval homogenitu nanášení tavidla pomocí pH papíru. Kvalita pájených spojů byla vyhodnocována jak optickou metodou, tak i pomocí rentgenu a mikrovýbrusů. Student rovněž v praktické části řeší testování čistoty výroby a smáčivosti vývodů. Důležitou kapitolou praktické části je ověřování stability výrobního procesu na jednom z testovaných výrobních zařízení. Praktickou část uzavírá krátké ekonomické vyhodnocení výroby. Každá kapitola je srozumitelně okomentována včetně krátkého zhodnocení naměřených výsledků. Student zpracoval diplomovou práci přehledně a výstižně. Podrobně rozebral zadanou problematiku a je zřejmé, že se v ní velmi dobře orientuje. Grafická úroveň práce je na dobré úrovni a názorně doplňuje rozebíranou problematiku. Literatura byla použita a je citována v dostatečné míře. K práci mám následující připomínky: • Str. 46: Graf 4 nesouhlasí s tab. 12 (přehozeny hodnoty u Plochy s naneseným tavidlem) • Ekonomické zhodnocení výroby daného produktu mohlo být rozebráno detailněji Uvedené připomínky nesnižují odbornou hodnotu předložené diplomové práce. Celkově lze hodnotit práci jako obsahově přínosnou. Diplomant prokázal inženýrské myšlení a komplexní přístup k řešenému problému. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji klasifikaci slovem „výborně“ 90 bodů V Brně dne 24. 5. 2019 zpracoval: ing. Petr Martinec

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 120236