PÁNEK, D. Syntéza diferenčních filtračních struktur se složenými aktivními prvky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Langhammer, Lukáš

Diplomová práce se zabývá návrhem diferenčních filtrů založených na složených aktivních prvcích jako je Voltage Differencing Transconductance Amplifier (VDTA), Voltage Differencing Current Conveyor (VDCC) aj.. Student ke zpracování diplomové práce přistupoval aktivně. Na základě zadání student vytipoval čtyři struktury nediferenčních filtrů se složenými aktivními prvky a provedl jejich transformaci do diferenční podoby. Navržené obvody byly nejdříve ověřeny pomocí PSpice simulací, zvolená zapojení byla následně doplněna o dodatečnou analýzu. Vybrané filtry, jak v diferenční, tak i nediferenční podobě pro srovnání, byly vyhotoveny do podoby desek plošných spojů za účelem experimentálního měření. Zadání práce bylo splněno. Bohužel, jedno ze zrealizovaných zapojení nevykazovalo předpokládané charakteristiky, což bylo částečně způsobeno chybnou volbou polarit výstupů jednotlivých aktivních prvků při návrhu a jejich následnému sčítání a částečně vysokou citlivostí vyrobené desky. Z odborného hlediska mám především výtku k nejednotnému značení vstupních a výstupních proudů. Co se dá vytknout práci z formálního hlediska je: některé proměnné nejsou uvedeny kurzivou, některé zkratky nejsou vysvětleny při jejich prvním výskytu. Práci hodnotím B/82 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Kubánek, David

Práce je na dobré formální i odborné úrovni. Zadání bylo z velké části splněno. K práci mám následující výhrady. V teoretickém popise filtrů jsou nepřesnosti, např. jsou zaměňovány pojmy charakteristický a mezní kmitočet. V obr. 2-3 je chybně uveden přenos ve stupních. Na mnoho obrázků není v textu odkázáno nebo je na ně odkázáno až poměrně daleko za obrázkem (zejména jde o výsledky simulací). Není jasné, odkud je převzatý model prvku MO-CF na obr. 3-10. V obr. 4-1 je zřejmě chyba, místo 2/C má být C/2. Úprava zapojení z obr. 4-3 na zapojení vhodné pro převod do diferenční podoby (obr. 4-4) není srozumitelně vysvětlena. Také není dostatečně popsán význam výsledků citlivostní analýzy v kap. 4.2.5. Nedostatkem je také, že autor píše o výhodách diferenčních obvodů, ale nevysvětluje jejich příčinu. Nezabývá se ani tím, proč některé diferenční odvody analyzované v práci tyto výhody nevykazovaly.

Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 120266