WEISS, J. Městské lázně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Mikulášek, David

Pravděpodobně nejkvalitněji zpracovaná práce ve smyslu rovnováhy mezi dispozičním, koncepčním, konstrukčním a vizuálním řešením. Koncepčnost a komplexnost myšlení studenta se projevila již v předchozím semestru v přístupu k řešení urbanismu části Starého Brna a v diplomním projektu se jen potvrdila. Projekt je zpracován kvalitně jak po formální stránce s charakteristickou černobílou grafikou, tak i z pohledu architektonického a urbanistického řešení. Samostatnost a vyspělost studenta odsunula vedoucího práce do role víceméně tichého pozorovatele. Otázky a náměty k obhajobě: Nemám otázek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Hurník, Petr

Kvalitní práce, navazující na tradici toho nejosobitějšího, co u nás vzniklo ve třetí čtvrtině minulého století.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Nevím, je-li možno uvažovat o geniu loci a užívat přitom slov jako "II. lokalita", "plocha", či "řešené území". Je, myslím, vždy třeba dávat místům jména dříve než názvy. Ale možná taková přání dnes někomu znějí fundamentalisticky. Nicméně "Mendlovo" náměstí nepovažuji za správně umístěné, patří na západní stranu "šedozeleného domu", ani vymezené, jeho propojení s Veletržní třídou (arch. Kočího z konce 50. let) je obecně pokládáno za katastrofu, o "přestupním uzlu" nemluvě. V "urbanistické" části práce by se našlo problémů více, co se týká lázní samotných, "obchodní přízemí" je v pořádku, snad příliš stejné jsou výměry jednotlivých "pronajímatelných prostorů". Orientace budovy je správná, jedná se o opravdu veliký solitér, ale vzhledem k nevyužitým břehům Svratky (o Svitavě opět raději nemluvě), nepředstavuje pro své okolí větší riziko.
Architektonické řešení A Velmi kvalitní. Z rozměrů stavby jde trochu hrůza, záhadou zůstává "kancelářská" severozápadní stěna přízemí a západní "východ z garáží" pod velkolepě vykonzolovaným břitem patra - poněkud ztracená varta.
Provozní řešení A Snad bych jen vyměnil u vstupu recepci s kavárnou tak, aby kavárna mohla mít v létě stolky se slunečníky i venku, jsme přece v lázních...
Technicko konstrukční řešení A Adekvátní.
Formální úroveň A Pan Weiss ví, že nesnáším comix. Grafické přílohy jsou poněkud příliš temné, padá to asi částečně na vrub xeroxové kopii. Texty jsou upřímné a nikterak lapidární, maličký skicáček velmi svěží, ovšem zda to všechno stačí na A100, ... nevím, nevím...
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 31882