COUFAL, M. Diverzifikace portfolia nemovitostního podílového fondu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Rejnuš, Oldřich

Globální cíl je podrobně, nikoli však správně vymezen (chybí v něm, že se jedná o fond kolektivního investování), parciální cíle vymezeny nejsou. Metodologie neodpovídá požadavkům. Struktura (obsah) práce je přes uvedený nedostatek vcelku přehledná. Teoretická část je obsahem kapitoly č. 1. Z obsahového hlediska ji hodnotím jako zdařilou. Odpovídá řešenému tématu a váže na navazující praktickou část. Pokud se jí týče, tak přes skutečnost, že parciální cíle nybyly v úvodu práce stanoveny, tak lze za ně de facto považovat dílčí části 2. kapitoly, neboli subkapitoly 2.1 a 2.2. V prvním případě se jedná o "analýzu realitních fondů v ČR", ve druhém potom o "analýzu v úvodu práce zvoleného konkrétního realitního fondu". K obsahu těchto kapitol nevznáším žádné připomínky. Jsou logicky uspořádané, obsahově na sebe vhodně navazují a postupně naplňují stanovený globální cíl práce. Poslední 3. kapitola pak obsahuje vlastní výpočty autora, na základě kterých je posléze formulováno jeho investiční doporučení, jež odpovídá stanovenému globálnímu cíli. Nicméně i zde musím upozornit na skutečnost, že výpočty měly být od formulování výsledků odděleny. Pokud se týká použité literatury, považuji ji za vhodnou a rovněž kladně hodnotím i použité internetové zdroje. Diplomovou práci hodnotím celkově takto: Na jedné straně obsahuje vážné chyby a nedostatky co se týče její struktury, na druhé straně v ní autor prokázal, že disponuje nejen velice dobrými teoretickými vědomostmi, ale je schopen se v daném oboru úspěšně uplatnit i v praxi. I přes mé vážné připomínky k formální stránce považuji globální cíl diplomové práce za splněný a práci tudíž doporučuji k obhajobě. Nicméně ji, i přes její obsahovou kvalitu, nemohu hodnotit lépe než klasifikačním stupněm „C“. Práci doporučuji k obhajobě. Otázka: 1) Jak vidíte budoucnost realitních fondů v případě vzniku globální krize?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů D
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Bohuněk, David

Čtenář může v průběhu studování této diplomové práce nabýt dojmu, že se autor mírně odklání od tématu a pro laika by mohla působit místy až poněkud zmateně. Nicméně autor prokázal, že dané problematice obstojně rozumí a je schopen dané poznatky aplikovat v praxi. Problematika nemovitostních fondů se totiž nesestává pouze ve finančním modelování, ale je také nutné mít znalosti ze široké škály odlišných oblastí, což autor prokázal. Diplomové práci by slušelo stanovení benchmarku při tržní korekci ve formě skutečných dat z období například finanční krize. Bohužel však k přesným datům je téměř nemožné se dostat. Proto považuji autorův scénář tržní korekce stejně s výsledky a závěrem jako naprosto adekvátní a určitě také prakticky využitelný.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 116683