HORŇÁK, K. Tvorba investičního portfolia [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Roman

Při výpočtu Treynorova poměru je použit i Beta koeficient. Co přesně znamená a odkud autor získával data ohledně koeficientu Beta pro jednotlivé akciové tituly?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D Metodika práce nepopisuje přesně postup, který autor využil v praktické části. Zde popsal jen zařazení akcií do modelových portfólií v roce 2012 na základě dat z let 2007 - 2011 a držení portfólií beze změn až do roku 2017. Schází tu tedy popis případného nahrazování akciových titulů, příp. úprava počtů akcií v portfóliu během období 2017 - 2019.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků D Při hodnocení investičních strategií vyjádřených sestavením tří portfólií (opatrné, konzervativní, rizikové) je dvouleté období velmi krátké. Určitou vypovídací schopnost by mělo i hodnocení těchto portfólií za období 2012 -2017, k tomu se však autor nevyjadřoval.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D Úroveň diplomové práce je ovlivněna i gramatickými chybami ("...společnosti, které splnili..." - str. 13, "...tituly obsahovali..." - str. 61) či překlepy (taky, aktualizované data...).
Práce s informačními zdroji, včetně citací C Autor sice sám odkazuje na svou bakalářskou práci (str. 13), ale v seznamu použité literatury není uvedena. Znamená to, že z této práce nebyly použity žádné údaje, žádná data?
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Toman,, Petr

Autor v literární rešerši pracuje převážně se základními českými učebnicemi. Negativně hodnotím nepřehledný způsob citování elektronických zdrojů. Ve vlastní práci v některých tabulkách není kompletní označení sloupců, což ztěžuje pochopení výsledků. Dále v práci není zřejmé, s jakými hodnotami beta koeficientů autor pracuje. V práci postrádám srovnání dosažených výnosů portfolií s benchmarkem (burzovním indexem). Práci hodnotím jako podprůměrnou, splňuje však základní kritéria kladené na závěrečné práce na Fakultě podnikatelské VUT v Brně a přes uvedené výhrady doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů E
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod E
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Praktická využitelnost výsledků E
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E
Práce s informačními zdroji E
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 119428