HUBÁČEK, P. Návrh finančního plánu stavební společnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Režňáková, Mária

Autor provedl podrobnou analýzu hospodaření společnosti i celého stavebního trhu za období pěti let. Výsledky hospodaření společnosti porovnal s dalšími třemi konkurenčními společnostmi a oborovými hodnotami (dva informační zdroje). Z uvedených důvodů hodnotím analytickou část pozitivně. V návrhové části se autor snažil o predikci tržeb na základě analýzy minulého vývoje s využitím regresní analýzy. V této části postrádám hlubší zdůvodnění výběru parametrů pro predikci tržeb, jako i potenciálních změn (opatření), které byly do plánu zapracované. Diskuse dosažených výsledků je velice skromná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Horáková, Petra

Cíl sestavení finančního plánu pro naši firmu byl naplněn. Zvolené metody se velmi odlišují od námi používané metodiky tvorby finančního plánu, kdy používáme metodu krycího příspěvku na úhradu fixních nákladů. Celý plán se pak odráží od tržeb, stanovených kvalifikovaným odhadem obchodního oddělení s ohledem na mnoho okolností, které ve stavebnictví hrají roli. Jakékoliv teoretické metody sestavování finančního plánu, použité nevyjímaje, jsou pro stavební firmu vždy více či méně obtížně použitelné, právě z důvodu obrovské škály vlivů, kterým obor podléhá: nevíme, jaké zakázky se nám podaří vysoutěžit, jakého typu a objemu, ani v jakém termínu budou realizované. U rekonstrukcí se velmi často plánovaný rozpočet odchyluje od reality, neustále zápasíme s kapacitami... Už proto mě ale velmi zajímal výsledek, k němuž se Petr dopracuje, protože kdyby nic jiného, minimálně nám to ukáže jiný pohled na věc, což je také velmi cenné. A to se Petrovi také podařilo. Nedokáži odhadnout, jak moc se budou plány shodovat se skutečností, to ukáže až čas. Osobně se přikláním spíše ke druhé variantě. Velmi oceňuji Petrovu samostatnost, výbornou teoretickou orientaci v problému, cílevědomost, důslednost, zodpovědnost a pečlivost. Zvolil si velmi těžký úkol: sestavit finanční plán pomocí dvou teoretických metod na prakticky nejhůře plánovatelném odvětví, takže smekám klobouk před jeho odvahou a přeji mu v jeho kariéře mnoho úspěchů (o nichž vůbec nepochybuji).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 119775