BÍZA, M. Návrh větrání a chlazení v rodinném domě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Pech, Ondřej

Pan Bc. Michal Bíza ve své diplomové práci na téma „Návrh větrání a chlazení v rodinném domě“ provedl rešerši způsobů chlazení a větrání včetně základních komponent. Dále pro vybraný rodinný dům stanovil potřebné množství větracího vzduchu dle normy ČSN EN 15665/Z1 a vybral tři větrací jednotky. Pro tyto větrací jednotky navrhl rozvody vzduchu, u kterých také napočítal tlakové ztráty. Následně provedl výpočet tepelné zátěže (dle normy ČSN 730548), na kterou navrhl řešení chlazení pomocí kanálového chladiče a jako alternativu chlazení pomocí Multi-split systému. V závěru práce porovnal náklady na pořízení, montáž, servis a odhadované roční náklady na provoz navržených větracích a chladicích systémů. Přílohy práce obsahují seznamy položek větracích systémů a tabulky výpočtů tepelné zátěže jednotlivých místností. Je zde také přiložena výkresová dokumentace navržených rozvodů vzduchu tří vybraných větracích jednotek a výkres trasy navržených rozvodů chladicího Multi-split systému včetně umístění vnější a vnitřních jednotek. Autor pracoval na své diplomové práci dlouhodobě, systematicky, iniciativně, pečlivě a pravidelně postup řešení konzultoval s vedoucím práce. Student prokázal schopnost samostatné práce, splnil obsah zadání, práce obsahuje všechny náležitosti, a proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Charvát, Pavel

Ve své diplomové práci provedl diplomant návrh nuceného větrání a chlazení v jednopodlažním rodinném domě. Podle zadání je součástí diplomové práce také literární rešerše možností větrání a chlazení rodinných domů. Tuto rešerši pojal diplomant poněkud široce. Řada technologií, jako dvoukanálová klimatizační zařízení, klimatizační systémy s indukčními jednotkami, nebo sprchové pračky vzduchu, se v rodinných domech s podlahovou plochou málokdy přesahující 300 m2 těžko uplatní. Návrh nuceného větrání je proveden ve třech variantách s různými větracími jednotkami a různými způsoby řízení větrání, včetně využití koncentrace oxidu uhličitého a relativní vlhkosti vzduchu. Chlazení je navrženo ve dvou variantách. První s chladičem (chladivovým výparníkem) v přívodním potrubí vzduchu a druhá s multi-split systémem sestávajícím z jedné venkovní a pěti vnitřních jednotek. Na konci práce je uvedeno stručné hodnocení pořizovacích a provozních nákladů jednotlivých řešení. Návrhy větrání a chlazení jsou podloženy technickými výpočty. V tomto ohledu bych podotkl, že vzhledem k přesnosti vstupů nebylo ve většině případů nutné uvádět výsledky na tři desetinná místa. Výkresovou dokumentaci tvoří čtyři půdorysy domu, tři se zakreslenými variantami nuceného větrání a jedna se schematickým zakreslením multi-split systému. Diplomová práce je na dobré úrovni a to jak po obsahové, tak po formální stránce. Diplomant měl bohužel často problém s přesným vyjadřováním (například věta „K procesu větrání může dojít pomocí působení rozdílu gravitačních sil…“ na str. 13). Ocenění si zaslouží zejména zpracování tří variantních řešení nuceného větrání. Celkovým rozsahem (100 stran bez příloh) je diplomová práce rozsahově nadprůměrná. Zadání diplomové práce bylo splněno a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 117454