KONEČNÝ, A. Stanovení výše pojistného plnění po požáru rekreační chaty v Lulči [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Čech, Josef

Diplomant se ve své práci zabýval pojistnou událostí, která byla způsobena požárem rekreační chaty Lulči. V teoretické části seznamuje se základními pojmy jak z oblasti oceňování tak pojišťovnictví. V praktické části následně provádí nákladové ocenění rekreační chaty podle oceňovací vyhlášky v době uzavření pojistné smlouvy (v době vzniku stavby) a v době před pojistnou událostí. Náklady na opravu rekreační chaty stanovuje pomocí položkového rozpočtu. V kapitole analýza dosažených výsledků pak porovnává zjištěné skutečnosti a nakonec v závěru provádí shrnutí nejdůležitějších zjištěných skutečností. Diplomová práce se zabývá aktuální problematikou. Teoretická část diplomové práce je zpracována na dobré úrovni. Z volené postupy v praktické části vedou k naplnění cíle diplomové práce. V praktické části při nákladovém ocenění rekreační chaty v roce 2000 jsou s největší pravděpodobností použity hodnoty ze špatné oceňovací vyhlášky (z vyhlášky, která nebyla v daném roce platná). Nákladové ocenění chaty v roce 2018 je v pořádku. Diplomovou práci doporučují k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Student splnil cíl diplomové práce.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C Teoretická část je zpracována na dobré úrovní. Doporučoval bych však hodnoty vložené do tabulek v teoretické části brát z oceňovací vyhlášky, která byla platná v době prováděného nákladového ocenění.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody D Úroveň zpracování analytické části je na průměrné úrovni. Zvolené metody jsou v pořádku. U výpočtu nákladového ocenění rekreační chaty v roce 2000 byla pravděpodobně použita špatná oceňovací vyhláška (v Tab. č. 16 jsou vloženy špatné hodnoty u koeficientů Ki, K5 a pravděpodobně i K4).
Odborná úroveň diplomové práce C Odborná úroveň diplomové práce je na průměrné úrovni.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Diplomová práce má přínos pro praktické i teoretické využití, ale objevují se v ní nepřesnosti.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B K práci s literaturou nemám žádné větší připomínky. Jen upozorňuji, že v seznamu požitých zdrojů nestačí jen napsat číslo normy, ale měla by být zapsána podobným způsobem jako ostatní použité zdroje (název, kdo ji vydal, datum vydání).
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Text je zarovnaný, úhledný, všechny obrázky, tabulky a grafy jsou označeny a popsány. V odborné jazykové úrovni se objevují drobné nepřesnosti.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Klika, Rudolf

V diplomové práci je velmi dobře řešen problém výpočtu náhrady škody po požáru nemovitosti včetně popisu rizik při sjednávání pojistných smluv včetně přístupu pojišťoven k řešení pojistných událostí. Diplomat rovněž dobře zpracoval ve své diplomové práci přehled způsobů oceňování nemovitostí podle platných předpisů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 112302