KOLLÁR, F. Vliv lokality na výši obvyklé ceny rodinného domu v Ostravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Hlavinková, Vítězslava

Autor se danou problematikou zabýval komplexně, v práci využívá nejen poznatky z oceňování nemovitostí, ale i ekonomická hlediska a provedl i pečlivé ověření dat několika statistickými testy. Součástí práce je popis historie Ostravy, především jejího urbanistického vývoje, který dal charakter jednotlivým částem. Jako jeden z možných cenotvorných faktorů pro město Ostravu je popsán i vliv kvality ovzduší a jsou uvedeny jednotlivé negativní faktory včetně zdrojů a koncentrace v šesti oblastech města Ostravy. Pro zmapování oblíbenosti jednotlivých částí města byl vypracován a vyhodnocen dotazník, na základě závěrů dotazníkového šetření bylo zvoleno i rozpětí pro koeficient lokality. Pro ocenění rodinného domu bylo použito několika postupů: ocenění dle cenového předpisu a tržní ocenění. Velmi pečlivě bylo provedeno ocenění přímým porovnáním, pro zvolených devět koeficientů byl vypracován systém kvantifikace, např: koeficient technického stavu byl sestaven na základě vyhodnocení 8 konstrukčních prvků. Rozsah práce je velký, jsou vysvětleny všechny relevantní pojmy a postupy vztahující se k cíli práce, je popsána lokalita, jsou uvedeny potřebné podklady a vhodné citace z literatury. Přesto jsou výsledky prezentovány přehledně, s vlastními komentáři vč. formulací vlastních závěrů. Práce je vypracována svědomitě nad rámec zadání a může být dobrým vodítkem pro zorientování se na trhu s realitami i pro laickou veřejnost.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A
Odborná úroveň diplomové práce A
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vařechová, Martina

Cílem diplomové práce je analyzovat vliv lokality na cenu obvyklou rodinného domu ve městě Ostravě. Na základě analýzy vybraných městských částí byl stanoven koeficient odlišnosti zohledňující vliv lokality. V teoretické části práce je náležitě a obsáhle citována použitá odborná literatura a zajímavě popsána historie a vývoj města a jeho městských částí. Autor prokázal dobrou schopnost se orientovat na realitním trhu a v jeho členění. V aplikační části zpracoval autor ocenění konkrétního rodinného domu vhodně zvolenými metodami. Byl proveden výpočet ceny porovnávacím způsobem dle platné oceňovací vyhlášky a stanovena tržní hodnota na základě nabízených obdobných nemovitostí na realitním trhu. V adjustační matici v přímém porovnání byly přesně a pečlivě určeny koeficienty odlišnosti a jejich rozmezí. Koeficient odlišnosti, který uvažuje vliv lokality, byl velmi zdařile analyzován a vyhodnocen na základě dotazníkového šetření. Soubory dat byly nejprve distribuovány pomocí sloupcového grafu a ověřovány statistickými testy pro vyloučení extrémů. Ve výpočtech a při stanovení tržní hodnoty nebyla shledána závažná pochybení. Úroveň zpracování této části lze hodnotit výborně. Výsledky řešení jsou prezentovány přehledně a názorně s vlastními komentáři vč. formulací vlastních závěrů o závislosti ceny rodinného domu na atraktivitu lokality. Cíle diplomové práce byly náležitě splněny. Autor zvolil korektní přístup a práci zpracoval kvalitně v rozsahu odpovídajícímu zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení B Text je bez výrazných gramatických chyb, s drobným stylistickými nepřesnostmi.
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Práce je sestavena přehledně, grafická úprava je na odpovídající úrovni, tabulky jsou přehledné, doplněné názornými grafy a obrázky.
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 112367